Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя екопътека минава "Под пръските на водопада"?

14 юни 2024, 13:22 часа

За какво най-често си мечтаете в тези горещи летни дни?
За прохладна разходка сред природата и приятния звук на падаща вода. На всичко това може да се насладите, ако отидете на екопътека “Под пръските на водопада”.

Под пръските на водопада

Екопътека “Под пръските на водопада” се намира на територията на национален парк “Централен Балкан” и е една от най-посещаваните природни забележителности в района на Тетевенския Балкан. Екопътеката е много красиво и живописно място, където може да се отдадете на истински релакс, спокойствие и наслаждаване на природата. Ромоленето на реката, шумът от падащата вода от водопадите, песните на птичките, са само малка част от очарованието на това пленително място.

Екопътеката тръгва от централната градска част на град Тетевен, близо до Общината. Оттук разстоянието до същинското начало е малко над 3 км, което се изминава пеша за около 1 час. Трябва само да се пресече моста на река Вит, да се премине покрай общинския пазар, който остава вляво. Следва главният път, който води само нагоре и преминава покрай квартал Козница. Другият вариант е да се стигне с автомобил и да се паркира малко преди началото на същинската екопътека, където има паркинг.

Екопътека с дървена къщичка и мостове ще правят в Маджаре

Същинското начало на екопътеката е почти на самото асфалтово шосе. Маршрутът е с дължина около 600 м и се изминава за около 15-20 минути. Минава се покрай извор, на който е изградена чешма. След това се преминава през четири дървени мостчета и се стига местността “Задънката”, където е разположен и водопадът. Вдясно от водопад “Скока” има още един доста по-висок водопад - “Пръскалото”, който, обаче, може да се види само в определени периоди от годината.

По пътеката са разположени две открити места за отдих, а близо до водопада е изградена закрита беседка със зидана камина. Маршрутът е подходящ за разходка през всички годишни времена. Пътеката е подходяща за хора от всички възрастови групи, като само на места има хлъзгави участъци, на които трябва да се обърне повече внимание.

Тетевенски водопади
Тетевенските водопади са една от най-големите природни забележителности на Балкана. Намират се на около 3 км от град Тетевен, в тиха и спокойна местност, на север от билото на Стара планина. Водопадите са два - Скока и Пръскалото.

Водопад “Скока” е висок само 20 м, но е по-пълноводен и водите му са буйни през цялата година. Намира се в края на екопътеката. Най-пълноводен е през месеците април-юни и след дъжд. При по-сухи зими и през пролетта водата му е с по-малък дебит. Водопад “Скока” има два ръкава. Левият ръкав е висок около 30 м и от него постоянно тече вода, като количеството й варира според сезона. Десният ръкав е значително по-висок и в периоди на маловодие пресъхва. Височината му е около 60 м. Слабият му дебит позволява през зимата целият скален масив да се покрие с лед, което е чудесна възможност за практикуване на ледено катерене.

Коя екопътека води "Нагоре към слънцето"?

Водопад “Пръскалото” се излива на височина над 50 м, но в определени периоди от годината пресъхва напълно. Вижда се основно след обилни валежи.
Между двата водопада има останки от метални стълби, които най-вероятно са водели към горната част на водопадите. Към момента достъпът до върха на водопад “Скока” не е възможен.

Други интересни забележителности в района на Тетевен са:

* Исторически музей Тетевен
* Тетевенски манастир “Св.пророк Илия”
* Гложенски манастир “Св.Георги Победоносец”
* Гложенски водопад
* Рибарица и местността Костина - лобното място на Георги Бенковски.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес