Коя вода трябва да изберете, за да се справите по-добре в спорта?

2736
Коя вода трябва да изберете, за да се справите по-добре в спорта?
Снимка: iStock

Ако принадлежите към нарастваща група физически активни хора, със сигурност знаете колко важна е, освен балансираната диета, правилната хидратация. Въпросът за редовното пиене на достатъчно вода се повдига от хора, свързани с поддържане на здравето (лекари, диетолози, физиотерапевти) и целия свят на спорта. Такава постоянна "водна аларма" не трябва да е изненада за никого.

Нека припомним, че човешкото тяло е изградено предимно от вода. При жените е около 55%, а при мъжете около 65% от телесното тегло. В същото време трябва да се подчертае, че мускулите на хората, които активно тренират, са изградени дори от 75% вода! Както не е трудно да се разбере, водата играе изключително важна, дори фундаментална роля в живота на спортистите. Но нека видим каква вода да изберем.

Треньорите не препоръчват тези 3 упражнения, които доста хора практикуват

Ако искаме да постигнем мечтаната фигура, то спортът и тренировките трябва да се превърнат в задължителна част от нашата рутина. Но, ра...

Ако тренирате много усилено, телесното ви тегло може да спадне между 2% и 8%, повечето от които е вода. Не е чудно, че изискванията за вода за спортисти се оценяват на около половин литър за 30 минути упражнения. Което означава, че спортистите трябва да пият до 6 литра вода на ден. Не забравяйте обаче, че самото количество е много индивидуален въпрос и зависи от много фактори. Това ще включва пол, тегло, вид упражнения, честота и продължителност на тренировките.

Въпреки това, общото за всички са определени правила за това кога да се пие вода. Със сигурност сутрин, веднага след събуждане, за да подготви тялото добре за целодневните усилия. По време на тренировка трябва да пиете поне толкова вода, колкото губите в резултат на изпотяване, а след това около 300 мл след тренировка. И за последен път, преди лягане.

Така че, ако сте спортист - вероятно пиете много вода през деня. Обикновена вода (чешмяна или минерална) и да – хидратира, но не би ли било по-добро решение да пиете вода, която е и най-добрата 100% натурална изотонична напитка на пазара? Говорим за йонизирана вода (известна още като алкална или жива вода), която съдържа много важни антиоксиданти, калциеви, магнезиеви, натриеви и калиеви йони и благодарение на свойствата си хидратира клетките по-бързо и по-ефективно. 

Правилното pH е чудесна подкрепа за спортистите. По-добри резултати с по-малко умора

Признаците, които издават, че ти е нужно повече движение

Движението е ключов фактор от това да се чувстваме здрави и добре в телата си. Липсата на такова обаче, се отразява върху целия ни орга...

Нека припомним в началото, че нивото на pH (т.е. потенциалът на водорода) е мярка за алкалността или киселинността на разтвора. Следователно това е скала, която определя дали нещо е киселинно (тогава рН е ниско), неутрално или алкално. Нормалната питейна вода има pH 7, докато йонизираната вода има по-високо pH, около 7,5. За да разберем защо йонизираната вода е по-добра в този случай, трябва ясно да се посочи, че желаното ниво на pH за човек трябва да бъде в диапазона от 7,35 до 7,45. Може да изглежда, че тези параметри не се различават много един от друг, но за спортистите дори и най-малките колебания в pH оказват неприятно влияние върху тренировките им. 

Както можете да видите, спортистите по целия свят имат основателни причини да препоръчват йонизирана вода. Предпазва от претрениране и подпомага издръжливостта. Това е единственият легален допинг!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com