Колко на брой са кварталите в Бургас?

31377
Колко на брой са кварталите в Бургас?
Снимка: Община Бургас

Бургас е вторият по големина морски град у нас след първенеца Варна, както и най-големият ни югоизточен град. Според последното преброяване на населението през 2022 година Бургас има 210 608 жители, които му отреждат четвъртото място в България. Тези 210 608 жители са разделени в 6 района в града, като цифрата е само за населението на Бургас. Областта е населявана от двойно повече жители. През активния туристически сезон Бургас и областта са предпочитана дестинация, поради което и областният град, и курортните градчета в обл. Бургас са препълнени с туристи.

Кварталите в Бургас – колко са те и в кои райони попадат?

Вероятно няма да ви изненада информацията, че градчетата около Бургас са предпочитани от туристите, чиито брой многократно надхвърля броя на местните жители в тези курорти през активния сезон, в сравнение със самия областен град, в който местните жители неколкократно надхвърлят като брой туристите. В територията на Бургас попадат не само районите, жилищните комплекси и кварталите, но и вилно и рибарско селище, както и остров Света Анастасия с едноименния манастир, издигнат на него, известен с драматичната си история, превърнат днес в туристически обект. Административно-териториалното деление на Бургас е, както следва:

1.       ТД „Приморие“

Районът включва рибарското селище, парк „Росенец“, местност в изградено вилно селище, известно като „Отманлии“, както и кварталите в Бургас „Възраждане“ и „Крайморие“.

Кой е най-големият квартал в България?

2.       ТД „Изгрев“

Според сайта на Община Бургас този район включва не само квартали, но и две села от областта – Брястовец и Драганово. Кварталите в Бургас, разположени в район „Изгрев“ са кръстеният на района комплекс „Изгрев“, к-с „Зорница“ и кварталите „Сарафово“, „Рудник“ и „Черно море“.

3.       ТД „Възраждане“

Част от този район са кварталите „Меден Рудник“, „Победа“, „Акациите“, „Горно Езерово“. В територията на района попада и местност, известна като Върли бряг. Квартал „Меден Рудник“ е известен като най-големият в Бургас. Той е един от най-желаните квартали за живеене в морския град, тъй като е с добра инфраструктура, на територията му има действащи множество училища и детски градини и е изграден на комуникативно място.

4.       ТД „Освобождение“

В територията на района попадат не само кварталите в Бургас „Славейков“, „Лозово“, „Банево“, „Минерални бани“ и „Ветрен“, но и промишлена зона Север, както и 2 села – Миролюбово и Изворище. Един български град също попада в територията на район „Освобождение“  – Българово.

5.       ТД „Зора“

В района са разположени два комплекса – „Лазур“ и „Братя Миладинови“, както и селата Твърдица, Димчево, Маринка и Извор. Приморски парк също е част от този административен район.

Кой е най-големият квартал в Пловдив?

6.       ТД „Долно Езерово“

Районът включва само един-единствен квартал „Долно Езерово“, както и 2 села – Равнец и Братово.

Любопитен факт е, че сегашните квартали в Бургас „Рудник“ и „Черно море“ до преди няколко години са били села, към които градът естествено се разширявал. „По естествен път Бургас се разширява към селата Рудник и Черно море“ – казва статия от 2015 година, което е най-вероятната причина правителството по време заседание през юни 2015 година и следвайки исканията на Бургас, двете селата и техните жители, да присъедини Рудник и Черно море към областния град.

Няколко години по-късно градът се сдобива и с нов устройствен план, който предвижда нови паркове, увеличаване на зелените площи, изграждане на нови жилищни квартали край Бургас с капацитет над 100 000 души. По отношение на туристите Бургас посреща и настанява такива както от България, така и от различни точни от Европа и света, но капацитетът му за туристи е по-малък в сравнение с броя на местните жители – около 65 000 туристи. Предлага се настаняване както в хотели и комплекси, така и в частни апартаменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com