Край на напрежението: 8 начина да превърнете апартамента си в антистрес пространство

2678
Край на напрежението: 8 начина да превърнете апартамента си в антистрес пространство
Снимка: iStock/Guliver

Ежедневният стрес присъства в живота на всеки и оставя своя отпечатък: непрестанни обаждания, стотици съобщения в месинджъри, работни срещи и всичко това, смесено с лични домакински дела - всичко това изважда вътрешната ни система от равновесие. Ето защо е изключително важно тялото да бъде известно време в състояние на мир и хармония, за да възстанови ресурсите. И в наше време изразът „моят дом е моята крепост“ не губи актуалност.

Ето как да създадете среда в къщата, която няма да бъде подложена на внезапни промени 

Контрол на светлината

За да се създаде среда, която ще бъде благоприятна за максимално спокойствие, първо е необходимо да се предвидят различни сценарии за осветление. Ярките горни светлини сигнализират на мозъка ви, че е ден и време за активност, така че препоръчваме да ги направите димируеми - яркостта на които може да се регулира - и постепенно да намалявате интензитета към вечерта. Това ще позволи на тялото постепенно да забави мозъчната дейност.

Таванно и подово осветление

Също така не забравяйте да добавите алтернативна опция за слабо, винаги топло осветление (необходима ви е цветна температура от около 3000k, обикновено се пише на опаковката): това могат да бъдат различни таванни или подови осветителни тела, направени по поръчка. При организирането на такова осветление е важно източникът на светлина да не се вижда от никакъв ъгъл и да не дразни очите. Колкото по-топла е подсветката, толкова по-бързо мозъкът ще даде сигнал за производство на мелатонин.

Друго чудесно решение би било не много ярка светлина в долната част на леглото, която се включва от сензор за движение. През нощта няма да пречи на съня ви, но при необходимост ще осветява нощния ви път. А лекият будилник ще гарантира приятни сутрешни събуждания. През зимата този артикул е абсолютно незаменим. Имитира зората, нежно ви изкарва от съня.

Затъмняващи завеси

Всеки отдавна знае, че сънят е ключът към здравето и за добър здрав сън, с правилното редуване на неговите фази, е необходима пълна тъмнина. Никакви мигащи светлини от домакински уреди, като овлажнител, не трябва да светят във вашата посока.

Освен това при никакви обстоятелства не купувайте превключватели със светодиоди. И още повече, светлината от улицата не трябва да пречи на вашия здрав сън, така че използвайте затъмнени завеси в спалните. Blackout е материя със 100% устойчивост на светлина. Dimout има непрозрачност 70-90%, блокира изкуствената светлина, а слънчевите лъчи блестят с приятна мека светлина.

9 начина да освежите интериора на апартамента за няколко дни

Добро спално бельо

Друг важен атрибут на уютен дом е спалното бельо. Дайте предпочитание само на естествени и екологично чисти материали. По време на сън тялото се нуждае от пълен обмен на въздух, а естествените тъкани са способни да пропускат въздух в достатъчни количества. Не трябва да забравяме и топлообмена, за който тялото се нуждае от достатъчно количество чист въздух. Синтетичните тъкани не могат напълно да се справят с тази задача. Разбира се, материалът за спалното бельо трябва да ви е приятен на допир, както всички останали повърхности във вашия антистрес апартамент. Изберете всичко, което обичате да докосвате

Специална настилка

Много е полезно за краката ви да ходите боси и за предпочитане върху повърхност, която има поне лек релеф, така че използвайте матови, текстурирани порцеланови каменни изделия като подови настилки във влажни помещения. С малко топлина ще имате усещането, че вървите по топъл камък. В дневните отдайте предпочитание на естествените покрития като паркет и други дървени покрития.

Друго безопасно и екологично решение е корковият под. Това е напълно естествен материал, изработен от кора от корков дъб, който има много предимства: винаги е топъл на допир, намалява шума, възглавнички при ходене, е хипоалергенен и също така има огромен брой различни нюанси. Визуално може да изглежда като корк или да има покритие, което повтаря модела на позната дъска. 

5 тайни на стилния и модерен интериор: Сега всеки може да се справи с тази задача

Удобна баня

Банята е много важна стая, там започваме и завършваме деня си. Тактилно приятна порцеланова облицовка, алтернативни опции за осветление, естествени текстилни тъкани - всички тези препоръки, които изразихме по-горе, разбира се, се отнасят за банята. И за да не получите изненада под формата на леден или, напротив, много горещ душ, изберете душ системи само с термостат. С него водата винаги ще бъде с идеалната температура. Вградените в тавана Bluetooth високоговорители също са отлично решение за банята. Релаксираща музика преди лягане и ободряваща музика сутрин ще ви помогнат да създадете необходимото настроение.

Отворени пространства

Днес решенията за планиране на открито пространство са много популярни. Пространството и многото въздух са чудесни, но не забравяйте да организирате малки уютни места: например, това може да бъде удобен стол, в ръцете на който е толкова приятно да попаднете в прегръдките на чаша вкусен чай след работен ден или мека зона на перваза на прозореца, седнала на която можете да гледате какво се случва извън прозореца. Мозъкът наистина си почива точно в такива моменти на „безделие“.

Ред в къщата

И вторият важен момент по отношение на планирането на пространството: трябва да разпределите място за всяко нещо. Ако апартаментът ви е разхвърлян, релаксът е изключен. Безпорядъкът в живота е безпорядък в главата ви. Тези неща са пряко свързани помежду си. Ето защо, ако искате да имате спокоен ум и спокойна психика, преди всичко трябва да осигурите мир и ред в дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...