Купуват 37-годишен кораб от руснак за учебни цели на висшите морски кадри  

9524
Купуват 37-годишен кораб от руснак за учебни цели на висшите морски кадри  
Снимка: Pexels

Решение за покупка на 37-годишния кораб „Искатель“ е взела комисия от Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. Офертата на фирма „GEOSUBSEA TECHNOLOGY LTD“ е 1 190 970 лв. без ДДС. Дружеството е регистрирано в Кипър и е собственост на руския гражданин Олег Сергеев.

С днешна дата ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, в качеството му на участник в консорциума „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“, има обявен конкурс за име на бъдещия научно-изследователски кораб на България. Той ще плава под военноморски флаг и ще е в състава на ВВМУ.

В комисията по избор на име участват проф. д. н. Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт, Кирил Вълчев – ген.директор на БТА, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ, и др.

Партньори в консорциума са Националният център за полярни изследвания към Софийския университет и Българският антарктически институт.

Поръчката за покупка на плавателен съд бе стартирана през февруари месец тази година. Единственият кандидат да участва в нея е било дружеството на Сергеев с плавателен съд, построен през 1984 година. В момента той плава под флага на Русия.

 

 

Според данните за следене на корабния трафик в момента „Искатель“ (в превод „Търсач“) е акостиран във Варненското пристанище. Неговият уникален идентификатор (IMO) е: 8112586.

Според специализирания сайт „Maritime.bg“ след придобиването на кораба ВВМУ вероятно ще обяви нова поръчка за ремонт и оборудване, който може да надхвърли стойността на придобиването му.

Предназначението на новия стар кораб е: осигуряване на българските национални антарктически експедиции; осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания; осъществяване на други научноизследователски дейности в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации; осигуряване на практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски образователни институции; хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

 

 

Финансирането на покупката е осигурено чрез Националната пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г.

Товарен кораб, пренасящ химикали, потъва край бреговете на Шри Ланка

Има опасност в океана да изтекат стотици тонове пластмасови пелети, замърсявайки богатите риболовни води в района и причинявайки еколог...

Според обявлението корабът също така ще се ползва за експедиции с изследователски цели, за наблюдение на морските пространства, за контрол по опазването на околната и водната среда, флората и фауната, както и защитените видове и местности.

С него ще се оказва помощ при спасяване на хора и имущество при бедствия. Ще участва и в международни мисии.

 

 

Кораб се преобърна след опит за групово селфи в Индонезия

Най малко седем индонезийци са се удавили в претоварен кораб, който се е обърнал в язовир на остров Ява. До инцидента се е стигнало, сл...

Изискванията за плавателния съд бяха да е с дължина на корпуса не по-малко от 60 метра, 2000 тона, водоизместимост, дедуейт (товароподемност) – не по-малко от 800 тона, грос (бруто) тонаж – над 1800 тона. И още - да е с възможност за настаняване на повече от 16-членен екипаж и помещения за допълнително настаняване на над 35 човека.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Запазете спокойствие: Тази емоция увеличава риска от инсулти и инфаркти

Учени казаха защо са нужни заместители на солта

Четири вътрешни нагласи, които постоянно ви пречат да постигнете успех

Мъжете с тези 6 редки качества стават най-добрите съпрузи

Как се пише: съкровено или съкровенно?

Какво трябва да знаете за живота на вече събудилите се кърлежи?

6 психологически лайфхака, които работят твърде добре във ваша полза

Ако искате да живеете до 100 години, пийте тази чудотворна напитка всеки ден

Малко известни факти за морковите, които ще ви изумят

Фина пролетна билка с интересни ползи за организма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com