Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира шивашкият мускул

23 февруари 2024, 01:17 часа

Човешкото тяло е сложна система, изпълнена с удивителни структури и функции. Една от най-забележителните части е шивашкият мускул, най-дългият мускул в човешкото тяло. Този мускул е отговорен за важни движения в тазобедрената и колянната става, като играе ключова роля в поддържането на стабилността и мобилността на долните крайници.

Кой е най-силният мускул в човешкото тяло?

Местоположение и структура на шивашкия мускул

Шивашкият мускул е изключително дълъг, около 50 сантиметра, и има характерна форма на буквата S. Той се намира на предната стена на бедрото и се използва за огъване на крака в тазобедрената става и движение на коляното. Този мускул е разположен в отделен фасциален канал, създаден от широката фасция. Единият край на мускула е свързан с предния горен iliopubic бодил, преминава по външната част на бедрото и завършва в центъра на туберкулозната кост.

коляно

Интересното в структурата на шивашкия мускул е свързано и с триъгълника на Scarpa, който се формира от ингвиналния лигамент, външния ръб на дългия адуктор и вътрешния ръб на шивашкия мускул. Този триъгълник предоставя платно за разнообразни структури като феморалната артерия, феморалният нерв и други важни елементи.

Функциониране на шивашкия мускул

Шивашкият мускул играе ключова роля в движенията на тазобедрената и колянната става. Съвместно с адукторите, той формира адукторния канал, позволявайки сгъване, отвеждане и обръщане в тазобедрената става, както и сгъване и обръщане в колянната става. Този мускул също така е отговорен за стабилизацията на колянната става при различни движения.

Кой е най-големият мускул в човешкото тяло

Функциите на шивашкия мускул включват събирането на главите на четириглавия мускул на бедрото и участието в кръстосването на краката. Важно е да се отбележи, че прекомерните упражнения или неправилни движения могат да доведат до нараняване на този мускул, особено при честите клякания, където той играе роля в изправянето на коляното.

Шивашкият мускул е изключително важен елемент от нашата анатомия, който не само поддържа структурата на тялото, но и участва активно в ключови движения. Разбирането на неговата структура и функции е от съществено значение за тези, които се занимават със здравеопазване и фитнес. С упражнения, целящи укрепването му, можем да поддържаме здравето и гъвкавостта на тялото си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес