Къде в България се отглежда шафран?

23309
Къде в България се отглежда шафран?
Снимка: iStock/Guliver

Макар повечето от вас да са наясно, че шафранът е подправка с доказани ползи за здравето, малцина вероятно знаят, че шафранът се произвежда от минзухар – шафрановият минзухар, наричан простичко шафран. Родината на тази, призната за най-скъпа, подправка, е Югозападна Азия, а за първи път е култивиран в района на Гърция. Среща ли се шафранът  у нас и къде в България се отглежда шафран ще разберете от статията.

Името на изключителната и екзотична подправка  произлиза от старофренския термин от 12 век „safran“, който пък произхожда от латинската дума „safranum“. От своя страна „safranum“ е свързана с арабската дума за жълт – „asfar“. Дълъг път има името на шафрана, нали? Не е нужно да го помните, достатъчно е да сте запознати, че е кръстен на цвета, в който оцветява ястията – жълтото. По-важно е сте информирани относно ползите от консумацията на шафран, които са безспорни, за да се възползвате от тях за съставяне на здравословното си меню, както и къде в България се отглежда шафран.

Ползи от шафрана

1.       Способността на шафрана да поддържа когнитивната функция е доказана с редица научни изследвания, повечето от които сочат съдържащите се в шафрана антиоксиданти като причина той да е толкова полезен за паметта, ума и лесното усвояване на нови знания. Шафранът ви прави по-умни.

2.       Шафранът се препоръчва за хипертониците, тъй като консумацията му помага да се поддържа кръвното налягане в нормални граници. Ако показателите на апарата за кръвно ви притесняват, подправете ястията с шафран. Изследване от 2021 година по темата разглежда въздействието на шафрана върху кръвното налягане при възрастни хора. И въпреки че действието му не може да замени медикаментите и да редуцира самостоятелно кръвното налягане до нормални граници, шафранът помага.

Ето как да си отгледате сами шафран

3.       Шафранът е подправка, намираща приложение и в грижата за красотата. Използва се в продукти за грижа за кожата, като подпомага съхраняването на младостта ѝ и се бори с признаците на стареене.

4.       Шафранът е цяр за дамите по време на ПМС. Той повлиява благоприятно настроението на дамите през този период и редуцира неприятните симптоми като болки, подуване и акне.

5.       По отношение на господата шафранът също се оказва безценен помощник. Действието му върху тестостерона, благоприятното му влияние върху либидото, както и ползите, които носи при еректилна дисфункция, са научно доказани.  

Може ли шафранът да вреди?

Макар ползите от консумацията да надвишават значително рисковете, шафранът има и своята тъмна страна. При консумация на големи количества, както и при някои хора, той води до неприятни здравословни проблеми като сънливост, гадене, повръщане, главоболие. За щастие, те притесняват много малко от потребителите на шафран, а мнозинството се възползват само от ползите му за здравето, потентността и самочувствието.

От къде да се сдобиете с шафран и отглежда ли се у нас?

Най-скъпата подправка може естествено да откриете в търговската мрежа, но далеч не е налична във всички или дори в повечето търговски обекти. Дали това е свързано с цената, или причината е, че не е местна подправка? Къде в България се отглежда шафран и изобщо има ли такова място? Оказва се, че страната ни е благоприятно място за шафрана, макар той да е екзотично и далечно растение, предпочитащо друг тип климат. Нежното цвете днес се отглежда върху 4000 дка земя в различните краища на страната, и то само четири години след засаждането на първата луковица шафран у нас.

Защо шафранът е толкова скъп?

Ясно е, че растението не се среща в естествена среда и условия в България, но предприемчиви производители са съумели да постигнат изключителни резултати у нас по отношение на отглеждането на шафран. Функционира дори Българска асоциация на производителите на шафран, която работи за подобряване на сътрудничеството по отношение на шафрана със страни, в които той вирее в естествена среда или се отглежда масово и е обект на търговия като Иран, който обаче успява да задоволи само 10% от значителното търсене на шафран.

Едно от първите места у нас, където се отглежда шафран, е село Голямо Асеново. Там почвата се оказва изключително благоприятна и само след година предприемачът се нуждае от работници, за да се грижат за шафрана. Семейният бизнес се превръща в по-стабилен и голям, а резултатите не закъсняват. Северозападна България е друг отговор на въпроса къде в България се отглежда шафран.

В множество други кътчета от страната се правят опити за развитие на значително производство. Известно е, че реколтата от шафран у нас за 2018 година е около тон, което е значително количество. Производителите на шафран в България споделят плановете си да се приготвят шафранови сладкиши, алкохолни и безалкохолни напитки, кремове и чай, което надхвърля представите на шафрана като просто подправка. Не пропускайте да опитате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com