Лесен начин да се отървем от досадния мухъл в ъгъла

25989
Лесен начин да се отървем от досадния мухъл в ъгъла
Снимка: iStock/Guliver

Практични и функционални PVC прозорците вече присъстват в почти всеки дом. Пластмасата се почиства лесно, изглежда прилично, но може да създаде определени проблеми. Например, лесно може да се образува мухъл върху повърхността на прозорците  и в ъглите. Не можете да си затваряте очите за това, спорите, гъбичките, плесените са много вредни за човека, здравето му и общата атмосфера в къщата. Защо се появява мухъл и как да се справим с него?

1. Защо се появява?

Забравете за мухъла у дома с този лесен трик

Мухълът е ужасна напаст, с която се борят много домакинства. В борбата с плесените често пъти хвърляме куп пари за какви ли не модерни ...

Има няколко основни провокатора, които причиняват мухъл. На първо място, това е вентилацията на помещението, комбинацията на висока температура с висока влажност на въздуха. През зимата гъбичките се размножават много активно, когато отоплителният сезон и студът пред прозореца са факт. Рядко се проветрява, следователно влажността се повишава и мухълът расте.

2. Как да се справим с плесента?

Премахването на мухъл не е толкова лесно, колкото изглежда, необходимо е да се борим с него на всички фронтове, комплексно. Първо, премахнете външните белези, т.е. тъмното покритие. Вземете твърда четка, но не абразивна, за да не повредите повърхността, да не я надраскате. Премахването на полипите механично е първата стъпка. След това използвайте сешоар и изсушете поразената повърхност. В идеалния случай, пуснете кварцова лампа в стаята след това.

Сега можете да започнете дълбокото почистване, за да се отървете дори от микроскопичните частици вътре в пластмасата. За целта използвайте всякакъв вид почистващ агент на основата на хлор. Има специални фунгициди, които действат срещу гъбичките. Те действат много добре, но може да се използва и оцет.   

Създадоха торбички за хляб, които предотвратяват мухлясването

Хлябът и сиренето вече ще се запазват по-дълго с нови полиетиленови торбички, които предотвратяват растежа на плесен и бактерии, съобщи...

Не забравяйте да спазвате предпазни мерки при работа с химикали. Носете ръкавици, респиратор, очила и предпазвайте кожата си със затворено облекло. Не забравяйте да проветрявате стаята. 

3. Профилактика

По-лесно е да се предотврати появата на гъбички, отколкото да се отървете от тях, така че превантивните мерки са важни. Ако в къщата има висока влажност, редовно проветрявайте стаята. Винаги включвайте аспиратора, когато готвите. В банята не забравяйте да включите вентилатора или да отворите прозореца след всякакви водни процедури. Винаги избърсвайте влагата от прозорци и повърхности, не сушете прането си у дома. Проверявайте често ъгли, рамки и други области в близост до прозорците за тъмни отлагания. Колкото по-рано започнете да се борите с мухъла, толкова по-бързо ще постигнете резултати. 

Ако проблемът с плесента вече е възникнал, третирайте пластмасата със специални разтвори на всеки 30 дни, за да не позволите на микрофлората да се размножи и да се появи отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com