Международен ден на доброволеца - Човека-паяк създаде мрежа за спасители

16856
Международен ден на доброволеца - Човека-паяк създаде мрежа за спасители

Днес е Международен ден на доброволеца - чудесен повод за създаването на Международна мрежа на експерти по вертикални oперации (International Vertical Access Network – I.V.A.N.). Членовете на организацията ще помагат на български инициативи в сферата на височинно-въжени и въздушнo-въжени операции за издирване и спасяванe (Search and Rescue). В рамките на мрежата инструктори пилоти и техници по въже - достъпни операции от цял свят могат да обучават и сертифицират доброволци-спасители по международни сертификати.

Идеята за тази инициатива се сформира от известния с прякора си Човека-паяк Иван Кристоф. Той я обсъди с пилоти и представители на световни компании по време на скорошното хеликоптерно изложение Dubai Helishow 2014. На него идеята бе представена пред Принца на Дубай, Шейх Мансур, който е пилот на хеликоптер БЛАКХОУК, както и на съвместната презентацията на Иван с Робер Либи, един от най-добрите инструктори-пилоти в света, човек с 40 годишен опит.

Човека паяк със страхотна демонстрация за аварийни операции на високи сгради

По-известният с прякора си Човека паяк Иван Кристоф беше един от основните участници в "Дубай Хелишоу 2014", на което бяха демонстриран...

"Сигурността на спасителите е твърде отговорна задача, за да се остави в ръцете на държавните безотговорни институции, служители и политици. Чрез прозрачност, независимост и придобиване на ноу-хау от най-добрите в света, ние ще разбием статуквото на монопола на „псевдо-спасителни“ организации, които заблуждават обществото у нас и източват големи финанси и ресурси за лични и комерсиални цели", казва Иван Кристоф.

В организацията са поканени световно признати експерти и инструктори, които ще консултират как по-ефективно да се развиват тренировъчните методологии и развитието на спасителни операции.  Техническата поддръжка ще се предостави от международни компании, производители, както и световни лидери в ИТК и специализирана екипировка.

За тази цел в България се изгражда:

- Нова визия на уебстраницата www.ivan.bg, която ще бъде предоставена на доброволци да я менажират и вкарват бази данни за спасителни операции и съдържание на визуална документация в Облака, списък и портфолио на инструкторите и доброволци спасител;

- Институт за вертикални операции и спасяване

Младите доброволци от Варна и Христо Христов — лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2014 г.

Младите доброволци от Варна, номинирани от Момчил Неков (С&Д), и Христо Христов, номиниран от д-р Андрей Ковачев (ЕНП), са сред 47-...

- Клуб „ЕКСТРИЙМ“, който ще помага на студенти които искат да се подготвят за екстремални спасителни операции

- Сдружение с нестопанска цел и в обществена полза „Специализиран отряд за спасяване“

- Тренировъчни бази за доброволци спасители в следните градове: София, Велинград и Дубай

Тъй като спасителите трябва спешно да отреагират при бедствия и аварии от София до Клисура и другите райони, те трябва да се чувстват комфортно и защитени максимално от най-лошото което може да им се случи - катастрофа. Затова и мрежата подбира най-добрите за тях екипировка и техника. „Номер 1 за нас е сигурността на хората, които ще подлагаме на екстремни тренировки. Тъй като те ще бъдат толкова натоварващи и възможно най-близки до инсценирани реални ситуации и сценарии - не можем да им гарантираме сигурност, а само най-добрата възможна екипировка, техника и методология за трениране”, обяснява Иван Кристоф.

Визията за специализирания доброволчески спасителен костюм, ръкавици и обувки е следната - те са огнеопорни, сертифицирани за Ф1 и подходящи за тренировки на каране на аварийно спасителни коли в екстремални операции, пилотиране, скокове с парашут (за летците-спасители) и други екстремни тренировки и отреагирвания в бедствени ситуации.

БЧК призовава повече доброволци да се включат в помощ на Мизия

Във връзка с продължаващото подпомагане на стотици пострадали хора след бедствието в област Враца, БЧК се обръща към обществото с апе...

За повече информация по проекта стартира и тази нова ФБ страница: International Vertical Access Network - I.V.A.N.:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com