Места в кухнята, където може да има скрит мухъл

3780
Места в кухнята, където може да има скрит мухъл
Снимка: iStock/Guliver

Високата влажност в кухнята създава благоприятни условия за поява и развитие на мухъл. И дори да ви се струва, че във вашата кухня цари перфектна чистота, коварните гъбички могат да се скрият от вас на най-неочаквани места.

1. На кухненска престилка

Признайте си, вие също не миете кухненската престилка всеки път след готвене, нали? Това е голяма грешка! Влагата и мастните частици са точно това, от което гъбите се нуждаят за по-нататъшния си растеж. Ако нямате време за основно почистване, поне просто избършете престилката с кърпа, напоена с някакъв препарат или дезинфектант.

2. В чекмеджето за зеленчуци

Отделението за зеленчуци е много привлекателно място за мухъл. Тук е влажно, не е твърде студено и има повече от достатъчно хранителна среда - особено ако забравите за презрелите плодове за седмица - две. За да избегнете мухъл в хладилника, разглеждайте съдържанието на чекмеджето на всеки две седмици и го изплаквайте с топъл разтвор на сода (1 чаена лъжичка на чаша вода ще бъде достатъчна).

3. В буркани със зърнени храни

Какво се случва, ако случайно хапнете мухлясал хляб или мухлясали храни?

Колко голямо е изкушението да отрежете мухъла, за да не изхвърлите целия продукт в кошчето! Но възможно ли е да се направи така? И опас...

Сигурно се чудите сега докато четете, откъде идва мухълът в херметически затворен буркан? Рискът е наистина малък - но само при условие, че дори капка вода не може да попадне в контейнера. В противен случай всичките ви запаси много скоро ще бъдат покрити със зеленикав пух. За да избегнете това разваляне, измийте контейнерите си с топла сапунена вода или разтвор на оцет и ги изсушете добре на въздух, преди да поставите зърнените култури в тях.

4. В микровълновата

Ако смятате, че микровълните печки могат да неутрализират бактериите или да убият мухъл, трябва да ви разстроим: те се чувстват страхотно в камерата на фурната. За да дезинфекцирате микровълновата печка, поставете стъклен съд с оцет в нея и включете уреда за 1-2 минути. След това отворете вратата и оставете камерата да изсъхне напълно.

5. В съдомиялната машина

Трудно е да се повярва, но съдомиялните машини всъщност могат да развият мухъл - въпреки че са изложени на пара и гореща вода всеки ден. Най-често гъбичките се крият в гънките на гумените уплътнения. За да предотвратите появата му там, винаги оставяйте вратата отворена в края на цикъла. Машината трябва да изсъхне добре и да се проветрява естествено.

Как да се отървем от мухъла без токсични препарати

Мухълът определено е нещо много неприятно, което за съжаление и упорито. За да се справите с него не е нужно да викате професионална по...

6. Под кухненската мивка

Ако все още е възможно да се забележи появата на мухъл върху мивката, още е по-трудно е да се открие на повърхности, скрити от погледа. Но тези места са изключително популярни сред гъбичките – особено ако сифонът или тръбите ви изтичат. Гледайте по-често отдолу под  кухненската мивка и проверявайте водопровода.

7. В мокри кърпи

Сменяйте кухненските кърпи възможно най-често. Дори и да ви се струват чисти, поради изобилието от влага в тях бързо се появява мухъл, който след това пренасяте върху ръцете и съдовете.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com