Минералната вода в България: Къде, коя, какво лекува?

18855
Минералната вода в България: Къде, коя, какво лекува?
Снимка: БГНЕС

От древни времена минералните извори се използват за лечение на различни заболявания. Всеки извор е с различен химически състав и се отразява по различен начин на организма.
На малката територия на България има многобройни минерални извори - общо 225. По-голямата част от тях се намират в Южна България - 148 извора, а в Северна България - 77. Повечето от тях са с гореща вода, но има и няколко със студена. Ето най-популярните от тях.

Банкя

Курортното градче е само на 17 км от София и е обявено за екологичен резерват. От хидротермалното находище в Банкя извират няколко естествени и сондажни източника, от които температурата на водата е между 36.5 и 37 градуса, а общият дебит е 24 л/сек. Водите от всички източници са с ниска минерализация, с ниска твърдост, без мирис и цвят и напълно бистри. Имат приятен вкус. Подходящи за за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, нарушения в обмяната на веществата и проблеми на нервната система. 

Велинград

Обявен за “СПА столица на Балканите”, Велинград се намира в Западните Родопи, на 750 м надморска височина. Минералните извори са с температура от 28 до 86 градуса. Сред тях най-известни са Каменица, Чепино, Драгиново, Лъджене, Варварски бани. Общият брой на изворите в града е около 80, с дебит на водата от 170 л/сек. Лекуват ставни и белодробни заболявания, гинекологични проблеми и стерилитет, неврологични смущения, както и заболявания на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Почти всички хотели във Велинград се захранват с минерална вода.  

Още: Каква е най-голямата разлика между минерална и изворна вода?

Вършец

Вършец е първият балнеолечебен курорт в България. Разположен е в подножието на Западна Стара планина, близо до Берковица. През 1910 г. в града отваря врати първата минерална баня в България, изградена по подобие на баните в Баден-Баден. Водите са топли и подходящи за релакс и лечение. Водата е мека и приятна за пиене, не съдържа варовик. Полезна е за хора с проблеми в нервната, сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат. 

Девин

Балнеолечебният курорт Дени е разположен в централната част на Родопите. От няколко сондажни хидротермални източника бликат минерални води с аналогичен химичен състав, но с температура от 37 до 76 градуса и значителен общ дебит около 83 л/сек, или повече от 7 мил. литра в денонощие. Подходящи са за питейно балнеолечение при бъбречно-урологични и стомашно-чревни заболявания.

При външно прилагане на минералната вода може да се постигне намаляване на артериалното налягане, овладяване на ставните болки и подобряване на функционалното състояние на ставите, редица кожни заболявания, както и заболявания на нервната, отделителната, сърдечно-съдовата и половата система.

Още: Учени: Пиенето на минерална вода обостря тези заболявания

Павел баня

Разположен сред живописната Розова долина, на 18 км от Казанлък, курортът е известен с лечебните си извори още от древността. В Павел баня бликат 7 източника с температура от 50 до 61 градуса. Водата им е бистра, безцветна, с приятен вкус и с лек мирис на сероводород. Лекува заболявания на нервната система, ортопедични заболявания, както и кариеси, гингивити и др.

Сандански

В най-топлия град в България има над 80 извора с температура на водата от 42 до 81 градуса. Минерализацията е ниска и варира около 0,57-0,69 г. Минералните води са бистри, без мирис и приятни за пиене. Съчетанието вода - климат е подходящо за лечение на неспецифични, хронични заболявания на дихателната система (бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит), състояния след пневмония, бронхиентазит, емфизем на белия дроб в начален стадий и мн.др.

Още: Гастроентеролог: Тези хора не трябва да прекаляват с минералната вода 

Сапарева баня

Курортът е разположен между планините Верила и Рила, на левия бряг на река Джерман. Гордее се с една от най-горещите минерални води (103 градуса), както и със своята ледено студена и чиста планинска вода, която е отлична за пиене. В центъра на града извира единственият гейзер, познат на Балканите. Минералната вода в Сапарева баня лекува заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, гръбначния стълб, гинекологични, кожни, ортопедични и дегенеративно ставни заболявания.

Хисаря

Хисаря е известен балнеолечебен курорт, разположен в южната част на Средна гора, на 42 км от Пловдив. В курорта има 22 минерални извора, от които 16 са естествени, а 6 са сондажни. Температурата на водата е от 37 до 51 градуса и с общ дебит от 4000 л/сек. Водата е със слаба минерализация, с приятен вкус, без цвят и мирис. Може да се използва за ежедневно пиене или за лечение на стомашно-чревни заболявания, камъни в бъбреците, урологични заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, гинекологични и стоматологични заболявания, профилактика на зъбите. Почти всички хотели в града се захранват с минерална вода. 

Още: Кой е най-топлият минерален извор в България?

Със своята лечебна вода са популярни още курортите Момин проход, Поморие, Баня, Св.св. Константин и Елена, Стрелча, Шипково, Брезник, Върбица, Златоград, Летница, Царево и др.

Източник: "Опознай"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com