Митовете, които смятате за истина

3356
Митовете, които смятате за истина
Снимка: iStock

Мит: Водата провежда електричество

Въпреки че това е научен мит, това не означава, че трябва да носите тостера във ваната със себе си. Причината, поради която не трябва да плувате в гръмотевична буря, не е свързана със самата вода. Чистата вода всъщност е изолатор, което означава, че не провежда електричество. Опасността идва от минералите и химикалите в него, които са изградени от електрически заредени йони. Докато чистата вода теоретично е безопасна около електричеството, е почти невъзможно да се намери в реалния свят, защото дори дестилираната вода има йони.

Мит: Кръвта е синя в тялото ви

Широко споделян мит е, че кръвта е синя, докато не бъде изложена на въздух или не се изпълни с кислород. Тъй като вените са зеленикаво-сини, тази теория звучи достатъчно разумно. Но факт е, че човешката кръв в тялото ви изглежда по същия начин, както и отвън: червена. Този нюанс е по-ярък, когато е богат на кислород, и по-тъмен, когато има нужда от попълване на кислород, но все пак е червен.

Абсурдни теории, в които вярват любителите на алкохолните напитки

Когато консумираме алкохол, не можем да знаем как точно ще се отрази той на организма ни. Има ли обаче връзка между това какъв алкохол ...

Мит: Хората използват само 10 процента от мозъка си

Идеята за отключване на скритата мозъчна сила може да направи завладяващ сюжет за филм, но просто не работи по този начин в реалния живот. Един факт, който играе в мита, е, че 90 процента от мозъчните клетки са „бяла материя“, която помага на невроните да оцелеят, и само десет процента е „сивото вещество“ на невроните, отговорни за мисленето. Но това бяло вещество никога не би могло да се използва за сила на мозъка, така че да твърдим, че 90% от мозъка ни е пропилян, е все едно да кажеш, че хабиш фъстъци, когато изхвърляш черупките. Учените не са разкрили нито една област от мозъка (още по-малко 90% от него!), която да не засяга мисълта, движението или емоциите в някакъв вид.

Мит: Великата китайска стена е единствената създадена от човека структура, която можете да видите от Луната

Интересното е, че този мит съществува поне от 1932 г.  Великата китайска стена е смятана за „най-могъщото произведение на човека – единственото, което ще бъде видимо за човешкото око от луната“. Разбира се, това е било почти 30 години преди машина да кацне на Луната, така че твърдението е напълно неоснователно. Астронавтите вече потвърдиха, че дори Великата стена всъщност не може да се види от космоса.

Пирамидите в Египет НЕ са най-великите пирамиди на земята

Мит: Хамелеоните променят цвета си, за да съответстват на заобикалящата ги среда

Кой каза да не ядем хляб? Експерти развенчават вредните митове

От време на време се носят слухове, че хлябът едва ли не е отрова и трябва спешно да се изостави. Сайтът „Аргументи и факти&ldquo...

Да, хамелеоните могат да променят цвета си чрез разтягане и отпускане на клетки, които съдържат кристали, което влияе върху това как се отразява светлината. Те обаче не могат да променят нито един цвят, за да съответстват на заобикалящата ги среда, а промените в цвета им нямат много общо с камуфлажа. Вместо това хамелеоните използват кристалите главно за комуникация (тъмните цветове сигнализират за агресия, като когато женската не иска да се чифтосва), но също и за контрол на температурата (по-светлите цветове отразяват топлината). Кафявите и зелени „цветове на почивка“ на хамелеоните се сливат със заобикалящата ги среда, докато не я променят, така че всъщност са по-замаскирани, преди да променят цвета си.

Мит: Земята е единствената планета с вода

Разбира се, все още не сме открили интелигентен живот, живеещ от междузвездна вода, но H2O не е уникален за Земята. Тъмните ивици, които се променят на Марс, предполагат, че на Червената планета не има само лед - вероятно по нея тече течна солена вода. Нещо повече, НАСА откри, че под слой лед на спътника на Юпитер Европа има океан, съдържащ два пъти повече вода, отколкото имаме на Земята. Могат ли далечни планети с вода да поддържат интелигентен живот? Само времето ще покаже.

Гълъбите знаят разликата между Пикасо и Моне

Мит: Златните рибки имат спомен от три секунди

Рибите са по-умни, отколкото си мислите. Едно проучване установи, че сладководна риба африкански цихлид може да запомни зоната на хранене на аквариума, след като се премести в друг резервоар за 12 дни. За да не мислите, че златните рибки са различни, друго проучване разглежда специално златните рибки и дали те могат да направят разликата между две различни класически песни. Те не се учат бързо, но след повече от 100 сесии рибата ще захапе мънисто, свързано с правилната песен в 75% от времето. Ако спомените им бяха наистина три секунди, такъв вид обучение нямаше да е възможен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com