Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може би нанасяте слънцезащитния си крем неправилно

10 юли 2024, 16:51 часа

Защитата от слънчевите лъчи с SPF е от съществено значение независимо от годишното време, макар че всички започваме да мислим за това малко повече, когато настъпи топлото време и прекарваме времето си на открито. Но дори и да полагате усилия да използвате слънцезащитен крем целогодишно, има голяма вероятност да пропускате ключово място при нанасянето му.

Още: Освежаване на тялото: Започнете от тези две зони

Не, не говорим за онези досадни труднодостъпни места, които изискват помощ - оказва се, че повечето хора не покриват правилно клепачите си. Да, клепачите! Това е чувствителна зона, която много от нас интуитивно избягват, когато разнасят продукти по лицето си, но тя е и един от участъците с по-висок риск от развитие на рак на кожата.

Въпреки че ограничаването на излагането на слънце посредством сянка и дрехи е най-ефективният начин да избегнете увреждането на кожата си, важно е да използвате и слънцезащитен или овлажняващ крем със SPF.

Неотдавнашно проучване, публикувано от PLOS ONE от Университета в Ливърпул, твърди, че дори тези от нас, които старателно нанасят (и повторно нанасят) слънцезащитен крем през деня, може би напълно пропускат тази уязвима зона. А ако SPF овлажняващият крем е вашият основен продукт, още по-вероятно е да го подминете, без да осъзнавате.

"Анализът показа, че нанасянето на овлажняващ крем е значително по-лошо от слънцезащитния крем по отношение на пропуснатата площ от цялото лице."

Още: 5 мита за слънцето, в които трябва да спрете да вярвате

Подобно на слънцезащитния крем, потребителите на овлажнител са забравяли областта на клепачите си, но също така са имали по-значителна липса на общо покритие като цяло.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес