На каква височина е най-добре да се монтира аспиратор?

12208
На каква височина е най-добре да се монтира аспиратор?
Снимка: Pixabay

Готвенето винаги е придружено от силни миризми, а понякога и от появата на дим или сажди. За тази цел в кухнята се използва изпускателно устройство, наречено аспиратор. Но работата му не винаги е ефективна. Това се влияе от няколко фактора, но особено важно е разстоянието от котлона или печката, на което се намира. Нека да разберем на каква височина да се монтира аспиратора, така че да функционира ефективно и икономично.

Защо ви е необходим аспиратор?

Основната задача на аспиратора е да отстранява продуктите от горенето и да почиства въздушните маси. Освен това предотвратява разпространението на малки частици мазнина и сажди из кухнята и премахва неприятните миризми. Устройството засмуква замърсения въздух и го пречиства или извежда от помещението. Някои модели осигуряват приток на пресни въздушни маси, което прави възможно поддържането на комфортен микроклимат в помещението.

Трябват ви само 10 минути и 1 съставка - дори най-захабеният аспиратор ще стане като нов

Видове система

Кухненските абсорбатори се предлагат в различни разновидности, което ви позволява да изберете правилното устройство за всякакви условия. Нека да разгледаме основните разновидности.

По начин на почистване

Има проточни и циркулационни системи. Първият тип отстранява потока от замърсени въздушни маси от зоната за готвене. Той изсмуква сместа, след което я насочва във вентилационната шахта, откъдето се изхвърля на улицата. Поточните устройства са ефективни, практични и издръжливи, но могат да се монтират само там, където има работеща вентилационна система.

Циркулационните работят по различен начин. Те засмукват поток от въздух и го прекарват през система, състояща се от няколко филтъра. Колкото по-фино е почистването, толкова повече филтърни елементи. Пречистеният въздух се насочва към кухнята. Циркулационните устройства губят ефективност, тъй като филтрите се замърсяват, така че трябва редовно да сменят консумативите, което е доста скъпо. Но те могат да бъдат инсталирани в помещения без вентилация. В продажба има комбинирани модели, които комбинират и двата метода на почистване.

На мястото на монтажа

Има три вида аспиратори. Първият е монтиран. Монтира се на стената над котлона. Ефектен и семпъл дизайн, който не може да бъде скрит или прикрит по никакъв начин. Това се счита за недостатък.

Вторите са вградените системи. Те са възможно най-невидими. Те се поставят в стенен шкаф или подобна мебел. Спестяват място в стаята и в същото време работят надеждно и ефективно.

Третият тип са островните уреди. Поставят се над плочите на тавана. Въздуховодът на островните модули е винаги прав, което осигурява максимална ефективност. "Островите" могат да бъдат стационарни или динамични. Последният вариант може да бъде разположен на значително разстояние от работната повърхност, ако е необходимо, той се спуска.

Само след 10 минути аспираторът ще стане като нов, ако направите това

На каква височина е най-добре да се монтира аспиратор?

Не можете да инсталирате аспиратор, където искате. Има няколко фактора, които определят избора на разстояние от плота до долния ръб на аспиратора:

·         Капацитет и вид на аспиратора.

·         Вид и размери на плочата.

·         Липса или наличие на вентилационна система и нейната мощност.

·         Височината на таваните в стаята.

·         Характеристики на оформлението на стаята.

·         Ръст на човек.

За нормална работа на уреда размерите му трябва да са по-големи от размерите на плота. Само тогава ще може да улови и отстрани всички вредни примеси, които се образуват в процеса на готвене. Аспираторът трябва да „стърчи“ извън плочата с 70-80 mm, възможно е повече. Ако това не се случи, част от замърсения въздух ще остане в кухнята и работата на уреда няма да има никакъв ефект.

В техническата документация на аспиратора трябва да са посочени параметрите за неговия монтаж. Производителят ги посочва въз основа на характеристиките на модела и материалите на производство (например се използват особено огнеустойчиви филтри или незапалима пластмаса). Препоръчително е да следвате тези препоръки, стига да не противоречат на стандартите за безопасност. Ако е възможно, не трябва да се отклонявате от тях с повече от 5-10 см, тъй като това може да повлияе негативно на ефективността на аспиратора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com