На колко години тръгват децата в първи клас – само на 7 години ли?

63382
На колко години тръгват децата в първи клас – само на 7 години ли?
Снимка: iStock/Guliver

Много млади и неопитни родители, които отглеждат първото си дете, се колебаят какви са възрастовите ограничения и правила за постъпване в училище. Повечето знаят, че предучилищната подготовка е задължителна и продължителността ѝ е около 2 години. Ако родителите не са живели в България, възможно е детето да не е посещавало подготвителна група и да няма удостоверение за завършено предучилищно образование. Някои училища допускат това изключение и няма да имате проблеми с този факт.

На колко години тръгват децата в първи клас обаче – на 7 или законът оставя вратичка за по-ранно или по-късно постъпване в училище?

На колко години тръгват децата в първи клас?

По принцип възрастта, посочена за оптимална за постъпване в първи клас, е 7 години. Има обаче изключения. Деца, родени октомври например на 15 септември са все още на 6 години, но са достатъчно големи и знаещи, подготвени и с усвоени знания и умения, за да се справят добре в училищна среда. Законът допуска изключения и стартиране на обучението на 6-годишна възраст, но не по-рано. Обикновено в описаните правила за прием на първокласници училищата посочват, че деца, навършили 6 години, могат да постъпят в първи клас по преценка на родителя/настойника и при готовност за училище, удостоверена при условията и реда, определени от държавния образователен стандарт.

Възможен е и съвсем различен отговор на въпроса на колко години тръгват децата в първи клас – на 8. Това касае деца, които страдат от здравословни проблеми, попречили образованието да започне на 7-годишна възраст, деца със специални образователни потребности, които не са подготвени за обучение на 7 години и поради други уважителни причини. Законът в България допуска отлагане на стартирането на обучение с една година – до навършване на 8-годишна възраст, но не по-късно.

Ползите от възпитаването на психически силни деца

Какво следва да знаете, когато детето ще бъде в първи клас?

Понякога приемът е труден. Изчакват се класирания, сбират се точки и се представят документи. На сайта на избраното от вас училище обикновено ще откриете цялата нужна ви информация, срокове и стъпки, които следва да предприемете. Имайте предвид, че трябва да се подготвите за кандидатстването рано – още април-май. И при нужда да изчакате търпеливо всички класирания, които могат да се проточат до септември. Най-често изискуемите документи са:

  • Заявление от родителя/ настойника, попълва се по образец;
  • Медицинско свидетелство на детето;
  • Акт за раждане - копие;
  • Удостоверение за завършена подготвителна група, ако съществува такова и др.

Справете се със злоядото дете ТАКА

Да изпратите ли детето в училище на 6 години?

Ясен и едносричен отговор на този въпрос няма. Има деца, които четат на 5 години и дори на 6 са не само подготвени за училище, но и прекалено подготвени. Други деца предпочитат игрите, трудно се съсредоточават, не проявяват интерес към ученето и по-бавно се справят с новата информация. Всеки родител, познавайки своето дете, следва да прецени заедно с него сега ли е моментът за училище, или ще изчакат за следващата година. Родителите могат да обсъдят въпроса и да се консултират и с учителите на децата, завършили предучилищна подготовка, които ще могат като специалисти да изразят своето безпристрастно и професионално мнение и оценка готово ли е детето за училище. И все пак не забравяйте – детето също има правото на избор. Попитайте го.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com