На река Места има само 1 български град - кой е той?

5801
На река Места има само 1 български град - кой е той?
Снимка: БГНЕС

Места е една от най-големите реки в България. Въпреки че по-малко от 50% от дължината и е на територията на България, това са все пак цели 126 км. Има няколко населени места, разположени по поречието на реката,но само едно от тях е град. Днес ще ви разкажем повече за него.

Кой град е разположен на река Места

Единственият български град е Якоруда. Причината да има толкова малко населени места на тази река е, че тя минава по силно планински терен. Същото се наблюдава и на гръцката територия, където на повече от 100 километра има само 3 села. Ето кои са всички населени места на река Места в България:

1. Град Якоруда

Изглежда, че Якоруда, както и много други населени места, разполага с изключително богата история. Градът е съществувал още по времето на траките и по-късно е играл важна роля за римляните. Причината за това е включването му в един от техните големи военни пътища - Виа Егнация. Този път свързва долината на река Марица и град Пловдив с голяма значимост и поради тази причина в продължение на години на него е била изградена крепост.

В рамките на Османската империя, Якоруда се наслаждава на някои привилегии. Понеже е част от вакъф, това го освобождава от определени данъци. През Възраждането, Якоруда става изключително живо и активно българско селище. Това се дължи на развитото скотовъдство и производството на катран, които осигуряват средства на голяма част от местните жители. В селището има революционна организация, която е свързана с Априлското въстание. След решенията на Берлинския конгрес от лятото на 1878 г., Якоруда остава в рамките на Османската империя. Този води до участието на местните хора в последвалите въстания - Кресненско-Разложко (1878) и Илинденското. Якоруда е освободен през 1912 г. и става част от българската държава, а през 1964 г. вече е обявен за град.

2. с. Юруково - община Якоруда

3. с. Дагоново - община Белица

Разположено на източния бряг на река Места, между Рила и Родопите. Дълго време е махала - част от село Бабяк до 1965 г., когато е отделено като отделно населено място.

4. с.Краище - община Белица

Интересното за него е, че е едно от селата, които са разположени на най-голяма надморска височина в страната - цели 896 метра.

5. с.Места - община Банско 

Селото е известно със скалното образувание Пиростията - върху 3 гранитни стълба е разположена полусферична плоча и диаметър приблизително около 2 метра.

6. с.Господинци - община Гоце Делчев

Известно е средновековната Господинска крепост, която е пазила прохода през Момина клисура. Старото име на селото е Циропол.

7. с.Блатска - община Хаджидимово

Както Господинци, селото Блатска е свързано с определена крепост - Хисар, която е защитавала пътя край река Места. Това е засвидетелствано и в османските архивни документи още през средата на XVII век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com