X
 
 

Националната лотария опровергава митове за хазарта (ВИДЕО)

9404 1
photo of Националната лотария опровергава митове за хазарта (ВИДЕО)
Инициативата на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта, основните от които касаят ограничаване на рекламата, предизвика своеобразен отговор от най-популярната хазартна игра в България – Националната лотария.

В специален видеоклип лицето на Националната лотария – Захари Бахаров, развенчава някои от митовете, които наводниха публичното пространство предвид инициативата на Симеонов. Бахаров изрично подчертава, че изброените от него факти могат да бъдат проверени от всеки. Той набляга, че продажбата на лотарийни билети е неограничена в 148 държави по света, включително САЩ, Великобритания, Испания и Италия. В 23 държави в ЕС пък рекламата на хазарта също не е ограничена.

Припомняме, че Симеонов иска да се забрани пряката и непряката реклама на хазарт, като предлага от Закона за хазарта да отпаднат следните думи в чл. 10, ал. 1: "включително рекламата на такива игри, насочена към малотетни и непълнолетни лица", визирайки изричната в момента забрана да няма пряка реклама на хазарт, насочена към деца и младежи. Вместо това, в предложението на Симеонов и депутатите му премахването на по-горния текст се заменя с думата "непряка", като се визира непряката реклама на хазарта. Под "непряка реклама" се разбира "всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазарта игра, или търговска марка на организатор на хазартна игра и/или дейност върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт".

Какво още каза Захари Бахаров - чуйте във видеото:

Бахаров задава и няколко въпроса към вносителите на измененията в Закона за хазарта:

1. Защо беше внесен тайно нов текст на закона, непрозрачно - без да се обсъди с бизнеса, с хората и бранша?

2. Защо се бърза толкова много, като дори се прескачат европейските директиви за съгласуване?

3. Какво се прикрива?

4. Защо се вадят грешни данни?

5. Кой печели от това?

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално