Най-дългата река в България – проверете дали ще я познаете

68134
Най-дългата река в България – проверете дали ще я познаете
Снимка: Svetoslav Markov / Pixabay

Реките в страната са сравнително къси и не много дълбоки. Най-дългата река в България е река Искър, която е дълга 368 км.

Въпреки гъстата речна мрежа, България, освен Дунав, няма други плавателни реки. Притоците на Дунав извират от Стара планина, с изключение на река Искър, която води началото си от Витоша. В Черно море се вливат следните реки: р. Провадийска, Камчия, Ропотамо, Дяволска река, Велека, Резовская река и др. Последните три реки произлизат от Странджа планина. Река Марица и най-големият й приток Тунджа събират водата си от южните склонове на Стара планина и северните склонове на Родопите.

Искър е десен приток на река Дунав. С дължина от 368 км, тя е най-дългата река, която тече изцяло в границите на България. Води началото си под формата на три разклона от най-високата планинска верига на Балканите Рила, тя тече на север и се влива в река Дунав. Течейки на север, захранва най-голямото изкуствено езеро в страната, язовир Искър, образува вододел между Витоша и Плана на запад и Средногорската верига на изток, преди да навлезе в Софийската котловина.

Оттук река Искър минава през Стара планина, образувайки внушителната 84-километрова Искърска клисура и, пресичайки планините, нейното водно течение преминава в североизточна посока към Лакатник. Северно от Стара планина реката пресича Дунавската равнина и накрая се влива в Дунав между селата Байкал и Гиген. В геоложко отношение Искър е най-старата река на Балканския полуостров.

Горното течение на Искър се разклонява на три и тече по северните склонове на Рила. Черни Искър е дълга 23 км и се счита за главния ствол на реката. Извира от Чамовско езеро (2500 м) североизточно от връх Дамга (2669 м), а оттам реката тече в североизточна посока през Говедарската котловина, захранвана от водите на Чанакголското, Малевишкото и Урдското езера.

Нейният вододел се оттича на 8617 км в областите на София, Враца, Ловеч и Плевен. Река Искър тече през девет града и много села. Във водния басейн на река Искър живеят над 50 вида риби.

Река Искър е от голямо стопанско значение за България, осигурявайки вода на столицата и редица промишлени предприятия. Водите й се използват за напояване и производство на електроенергия, а живописните клисури и скални образувания по пътя й осигуряват отлични условия за туристически отдих. Въпреки че Искър не е плавателен, долината му е много важна за транспорт, особено по Искърското дефиле, което е едно от трите прохода в Стара планина, през които минава жп транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com