Най-красивите язовири в България – трябва да ги видите това лято

43963
Най-красивите язовири в България – трябва да ги видите това лято
Снимка: Вестник на община Доспат

Дъждовната пролет постепенно ще отстъпи мястото на знойното лято и трескаво ще търсим наслада за сетивата и прохлада далеч от прашния град. Омайните планини и соленият морски бряг не са единствените кътчета, които ще ни предложат неповторими изживявания и разхлаждане. Язовирите – изкуствено създадени водни басейни за водоснабдяване, селскостопански нужди, електрическа енергия и промишлени цели са и идеално място за почивка, риболов и релакс, изненадващо с красотата си. Хиляди са тези ценни водни басейни у нас, тъй като родината ни е сред най-богатите на водни ресурси, но ние ще разгледаме само най-красивите язовири в България, приютили ценната течност в приказни кътчета от страната ни.

Най-красивите язовири в България – преоткрий и преживей

В България според официалните данни на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към 2022 година функционират 4328 язовира. Внушителна цифра. Съвсем естествено сме избрали 10 от тях, с които да ви запознаем, и които определяме като най-красивите язовири в България. Случайност е и че те са сред най-големите у нас. Размерът не е взет под внимание при класацията, но се оказва, че най-красивите язовири в България са и със значителен обем.

Кой е най-големият язовир в България?

1.       Язовир“ Батак“

Дори да не сте фен на риболова или уикендите на брега на язовира, няма как да не сте чували за язовир „Батак“, построен през 1959 година, и да не сте виждали великолепни кадри от него, приличащи на картина, изваяна от четката на велик художник. Разположен близо до град с минерални извори и на приказно място – Западните Родопи на 1107,8 метра надморска височина, което също допринасят за неописуемата красота на язовира, той е идеално място за туризъм и риболов. По бреговете му е изграден популярният планински курорт Цигов чарк.

2.       Язовир „Доспат“

Още едно чудо на природата, което е създадено от човешка ръка, но на такова приказно място високо в Родопите на 1200 метра надморска височина, че изглежда така, сякаш е излязло от вълшебна приказка. „Доспат“ е не само един от най-посещаваните и най-красивите язовири в България, но е и най-големият язовир у нас. „Доспат“ се използва не само за отдих, туризъм, почивка и риболов, но и за водни спортове. Огледалната му повърхност, сливаща се с пухкавите облаци и отразяваща върховете на вековните дървета, е разрязвана от лодки, джетове и канута. Ако имате възможност да посетите само един-единствен язовир у нас през лятото и изберете „Доспат“, със сигурност ще прекарате невероятно и няма да съжалявате.

3.       Язовир „Въча“

Още една прелест в Родопите, които спира дъха с красотата си. „Въча“ също е сред най-големите язовири у нас и е най-големият по поречието на едноименната река. Ценен е в селскостопанско отношение и се използва за нуждите на Пловдив област, но красотата му е по-впечатляваща от предназначението му и от това, че е сред най-богатите на риба у нас.

Кой е най-големият язовир в света?

4.       Язовир Ивайловград

Популярен язовир, който също с чиста съвест и без да се замислим можем да посочим като един от най-красивите язовири в България. Той е известен и с дължината си – 36 километра, отреждащи му първото място у нас.Размерите и условията, които предлага, превръщат язовир Ивайловград в място, подходящо за спортен риболов и водни спортове, сред които финалът на Републиканската регата по кану-каяк, който се провежда тук всяка година. Най-впечатляващи обаче са гъстите широколистни гори, оглеждащи се във водите на язовира и придаващи на мястото чар и обаяние, които не са за описване с думи, а за съпреживяване.

5.       Язовир „Жребчево“

Ако някога сте мечтали за странни привидения, разтърсващи истории и гледки, които дълго ви държат с поглед, вперен към водата, то вашето място е разположеният в подпланинска местност язовир „Жребчево“. Четвърти по обем е у нас, но не това привлича туристите, а потопената църква в язовира, част от която се вижда над водата, останала от някогашното село Жребчево. Страховито, вълшебно и величествено. Един символ на вярата, останал да стърчи от някогашното село в средата на язовира сякаш, за да докаже, че вярата е най-всичко, че нищо не може да я унищожи, че тя ще пребъде, каквото и да се случва по земята.

6.       Язовир „Студен кладенец“

Вторият по големина язовир у нас е и сред най-красивите язовири в България. Той впечатлява с единствения на Балканите естествен каньон, наречен „Шейтана“. Муфлоните и елените, живеещи на острова в язовира, са друга причина да останете пленени от живописните пейзажи и чудните гледки, с които ще насити сетивата ви язовир Студен кладенец. Не е случайно, че някои го определят дори като най-красивия язовир у нас.

7.       Язовир „Копринка“

Разположен на горното течение на река Тунджа в област Стара Загора, язовир „Копринка“ е сред най-красивите язовири в България, впечатляващи с живописните си изгледи. Туризъм, риболов и водни спортове са само малка част от инициативите и дейностите, които язовирът предлага. Всяка година тук се организира национален събор на русофилите в България.

8.       Язовир „Широка поляна“

Каквото и да кажем за него, ще е недостатъчно. Това място е докоснато от Бога и толкова приказно, че изглежда напълно нереално особено по залез. Като човек, посетил всички изброени язовири в класацията ни, ако има място, на което бих искала да остана завинаги, без да се уморя да потъвам във водите и да се губя в изрисуваните там залези, то това е язовир „Широка поляна“. Посетете го задължително, за да се уверите. Построен е в Западните Родопи в землището на Батак.

9.       Язовир Камчия

Ако морето е вашата страст, то „Камчия“ определено ще се окаже един от най-красивите язовири в България за вас. Изграден е през 1973 г. по поречието на р. Луда Камчия в източната част на Стара планина, близо до Община Поморие.

10.   Язовир „Белмекен“

Мястото, от което да се насладите на Рила от птичи поглед, язовир „Белмекен“ е близо до едноименния връх на 1923 метра надморска височина. Няма как да не предлага възхитителни и спиращи дъха гледки и да не е сред най-красивите язовири в България. Насладете му се, записвайки се за туристическите походи, които се организират до язовира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com