Най-скъпите картини в света

25196
Най-скъпите картини в света
Снимка: Paul Cézanne / Public Domain

Без съмнение много от произведенията на изкуството в музеи и частни колекции, са безценни. Трудно е да се посочи точна цена на много от тях. Ето някои от най-скъпите картини в света.

МОНА ЛИЗА Леонардо да Винчи
Това е може би най-прочутата картина в света, създадена от великия майстор на Ренесанса Леонардо да Винчи. Да се постави цена на такъв шедьовър, е почти невъзможно. През 1962 г. картината е застрахована за 100 млн. долара, най-високата сума за това време, които се равняват на около 700 млн. долара днешни пари. Днес “Мона Лиза” се съхранява в Лувъра и е собственост на френското правителство.

Търг на картини и скулптури заради развод събра $676 милиона

Картини и скулптури на известни художници, сред които Анди Уорхол и Джаксън Полък, са продадени на търг в Ню Йорк.На търга колекцията с...

РАЗМЯНА Вилем де Кунинг
През 2015 г. милиардерът Кен Грифин се сдоби с 2 картини на стойност 500 млн. долара. Едната от творбите е създадената през 1955 г. “Размяна” от Вилем де Кунинг. Според специалисти днес стойността на това произведение на абстрактния експресионизъм възлиза на 300 млн. долара. Докато много от най-скъпите картини се съхраняват в частни колекции без достъп до обществеността, Грифин предоставя този шедьовър в Института по изкуства в Чикаго, където всеки може да го види.

КОГА ЩЕ СЕ ОЖЕНИШ Пол Гоген
През 1891 г. Пол Гоген пътува за първи път до Таити. Вдъхновен от острова и местните жени, Гоген рисува най-прочутата си творба “Кога ще се ожениш” през 1892 г. Картината изобразява две таитянки на фона на цветен пейзаж от златно, зелено и синьо. През 2015 г. творбата е продадена на частен търг за около 300 млн. долара, което я прави заедно с “Размяна” на Вилем де Кунинг най-скъпата картина, продавана някога. Няма доказателства къде точно се намира днес тази картина, предполага се, че е притежание на кралското семейство на Катар.

КАРТОИГРАЧИ Пол Сезан
Картината “Картоиграчи” е нарисувана в края на 19-ти век и е част от серия с 5 творби, на които позират обикновени хора - работници, селяни, фермери. Този шедьовър е продаден през 2011 г. за баснословната сума от 250 млн. долара. За времето си това е била най-скъпата картина, продавана някога. Днес тази творба, закупена от катарското кралско семейство, е изложена в музей в Доха. Останалите 4 картини от серията са в музеи и колекции в Ню Йорк, Мериън, САЩ, Париж и Лондон.

НОМЕР 17А  Дкаксън Полък
По-горе споменахме, че Кен Грифин купува 2 картини за 500 млн. долара. Втората закупена от него картина е “Номер 17А” на великия абстрактен експресионист Джаксън Полък. Стойността й е около 200 млн. долара. Създадено през 1948 г., това великолепно произведение представя разнообразие от смели цветове като жълто, червено, оранжево, синьо, малко бяло и черно. Днес картината е изложена в Института на изкуствата в Чикаго.

За рекордна сума: Продадоха две творби на Банкси на търг в Бристол

Членът на британската трип-хоп група Massive Attack Грант Маршал продаде на търг две редки творби на неуловимия уличен художник Банкси ...

НОМЕР 6 ВИОЛЕТОВО, ЗЕЛЕНО И ЧЕРВЕНО Марк Ротко
Нарисувана през 1951 г. от американския художник от руски произход Марк Ротко, тази абстрактна картина е продадена на руския бизнесмен Дмитрий Риболовлев през 2014 г. за 186 млн. долара. Стилът на Ротко се характеризира с липсата на специфични изображения и използването на хоризонтални ивици от различни цветове. 

ПОЛЕГНАЛО ГОЛО ТЯЛО Амадео Модиляни
Нарисувана през 1917-18 г. от италианския художник Амадео Модиляни, картината представя гола жена, легнала на тъмен фон с червено. Когато е изложена за първи път в Париж, картината едва не предизвиква скандал. Продадена е през 2015 г. за 170 млн. долара на милиардера Луи Йикян, бивш шофьор на такси. Той плаща за покупката с кредитна карта American Express. По-късно основава 2 частни музея в Шанхай. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com