Направи тези неща сега, за да избегнеш пролетната умора

1151
Направи тези неща сега, за да избегнеш пролетната умора
Снимка: iStock/Guliver

Ако се чувствате уморени, изтощени или сънливи и при извършване на ежедневните си дейности забележите, че трябва да инвестирате много повече енергия от обикновено, това е нормално поради промяната в сезонността. Това са симптоми на добре познатата пролетна умора.

Предлагаме ви 8 съвета, които могат да бъдат много полезни както ако искате да предотвратите тази пролетна умора, така и ако искате да се преборите с нея.

1. Спазвайте балансирана диета

Диетата трябва да бъде балансирана, достатъчна и разнообразна. Важно е нашата диета да ни осигурява цялата енергия, хранителни и нехранителни вещества (като фибри), от които тялото ни се нуждае.

Препоръчва се диета:

- На базата на растителни храни. Препоръчително е да ядете 5 порции плодове и зеленчуци, както варени, така и сурови (например под формата на салата) и да са разнообразни.

Храни, които побеждават умората

Доброто хранене означава не само да бъдем сити, а да направим правилния избор на такива храни, които да ни заредят с енергия. Обаче, ак...

- Достатъчно въглехидрати (важно е да имате енергия през деня) и протеини (необходими за синтеза и правилното функциониране на хормоните).

- С добре разпределени сложни въглехидрати (например пълнозърнести храни) през целия ден, така че те да ни осигуряват постепенно енергия и да избягват покачванията и спадовете на кръвната захар, които нарушават хормоналния ни баланс.

- Здравословни мазнини, тъй като те съдържат мастноразтворими витамини и също така са необходими за синтеза на хормони и правилното функциониране на клетките.

2. Хидратирайте добре 

Трябва да имаме предвид, че когато температурите се повишат, може да губим повече вода от обикновено чрез потта.

Уморени очи - съвети как да ги прикрием

Уморените очи са добре познат проблем на повечето хора. Независимо дали са резултат от щур купон, или пък от гоненето на кариера, торби...

Ако се чувствате уморени, вместо да пиете кафе, чай или друг стимулант, препоръчваме да пиете вода. Това ще ви помогне да се почувствате по-добре по по-здравословен начин.

3. Избягвайте токсичните навици

Не пушете и не пийте алкохолни напитки. Това е основен съвет за здравословен начин на живот, но когато се чувстваме уморени, тези навици влошават симптомите.

4. Контролирайте приема на стимуланти

Въпреки, че може да изглежда против логиката, за да се борим с пролетната умора и да подобрим адаптацията към сезонните промени, се препоръчва да се избягват такива добавки или напитки. Тези вещества могат да прекарат много часове (около 10) в циркулация в кръвта ни, което прави още по-трудно заспиването през нощта и следователно, засилвайки умората през деня,

Какво се крие зад постоянната умора

Много хора се оплакват от постоянна умора и понякога не е достатъчно да спят 8 часа, а трябва да се коригира и храненето, за да се прем...

5. Създайте и спазвайте график за хранене

Ако въз основа на апетита и графиците си определим времето, в което е добре да се храним, така че да не гладуваме много часове, това ще ни помогне да имаме енергия по-продължително през целия ден и да не се чувстваме уморени или отпаднали.

6. Упражнявайте се умерено 

Упражнението е от съществено значение за справяне с пролетния синдром. Препоръчително е да извършвате от половин час до един час умерени ежедневни упражнения, за да тонизирате тялото, да го активирате и да намалите апатията или липсата на енергия.

7. Погрижете се съня 

Справете се с умората с тези лесни стъпки

Хроничната умора може да е знак както за прекарана инфекция, от която не сте се възстановили, така и за заболяване, което е скрито и из...

Препоръчително е да си почивате възможно най-добре и да спите 8 часа на ден. За да постигнете това, препоръчваме да установите добра рутина преди лягане:

- Определете точно време за лягане.

- Вечеряйте поне един час преди това.

8. Не забравяй себе си

Отделете време за себе си, за да правите неща, които ви карат да се наслаждавате и да се чувствате добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com