Научно за сперматозоидите

28598
Научно за сперматозоидите

С всяка еякулация мъжете „произвеждат“ около 200 млн. сперматозоиди. Какво точно, обаче знаем за тях?
                    
Реагират на храненето
Бързи, като вятъра „момчета“ или бавно движещи се, незнайно къде? Оказва се, че консумирането на докозахексаеновата киселина (DHA), която е полиненаситена незаменима Омега–3 мастна киселина е главен фактор за образуването на качествена сперма - съдържа се най-вече в рибата. Този вид киселина превръща вялите кръглоглави сперматозоиди в силни плувци с конусовидна горна част.

Те са смешни
Добре познатият образ на здравият сперматозоид е този на попова лъжичка с овална глава и извита опашка. Повечето му събратя обаче не са толкова красиви. Едва една трета от сперматозоидите изглеждат по този начин. Останалите могат да бъдат двуглави, с прекалено малка глава или „счупена“ опашка. Засега не е ясно дали тези характеристики влияят на ефективността и качеството на сперматозоидите, информира livescience.com

Открити са от холандец
Човечеството не е подозирало за съществуването им до 1677 г., когато холандският създател на микроскопа Антони ван Льовенхук не направил удивителното си откритие, наблюдавайки собствения си материал. Той много настоявал хората да знаят, че е извършил наблюдението си вследствие на сексуален контакт с жена, а не със самия себе си.

Дълго време не разбирали предназначението им
Процесът на оплождане е бил правилно изтълкуван едва 1879 г., а до 1600г. се е смятало, че след зачатието човек изглеждал точно така, както когато се ражда, но в умален вид.  Спермисти – така били наричани привържениците на тази теория, които твърдели, че виждали  микроскопични хуманоиди във всеки сперматозоид. Освен това, те вярвали, че жените са само инкубатори за износването на мъжкото семе.

Получават помощ
Истински силните плувци сред сперматозоидите не са толкова много, когато става въпрос за оплождане. Пикът на женския хормон прогестерон ги стимулира за трескаво размахване на опашката, за да могат да пробият защитната мембрана на яйцеклетката.

Мачовци и супер-сперма? Не е задължително
Повечето жени харесват мъже с дълбок и мъжествен глас. Изследванията, обаче доказват, че сперматозоидите на този тип мъже не се отличават особено. Нещо повече – при мачовците с басов глас, броят на „ плувците“ е по-малък. Напълно възможно е дълбокият глас, който кара жените да настръхват, да е свързан с високото ниво на тестостерон. Голямото му ниво, обаче понижава концентрацията на сперматозоиди, което явно е вид еволюционен  компромис.

Сиренето вреди на плодовитостта на мъжете

Младите мъже, които ядат повече от три парчета сирене на ден, може да намалят шансовете си да станат бащи, показва ново изследване, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com