Навършихте 40 и ето какво започва да се случва с тялото ви

2183
Навършихте 40 и ето какво започва да се случва с тялото ви
Снимка: iStock/Guliver

1. Косопадът се случва по-често, отколкото сте предполагали

Косата става по-тънка с възрастта. Ще имате по-малко косми по краката (не е нужно да се бръснете толкова често!) И по-малко срамни косми, които в зависимост от това как се чувствате за бикини зоната могат да бъдат добри или лоши. Косопадът започва години преди менопаузата и прогресира постепенно.

Как да се пазиш от инфекции през лятото

По ирония на съдбата външните температури се повишават, искаме да отидем на почивка или вече имаме такава - и изведнъж трябва да легнем...

2. Увреждане на основните области на мозъка

Може да се почувствате малко замъглени и да забележите, че имате проблеми със запомнянето на всички елементи от вашия списък. Това се дължи не само на нормалния процес на стареене. Това е част от нормалния процес на стареенето при жените. „Естрогенните рецептори са в две области на мозъка, които контролират паметта и когато количеството им намалее, в тези области настъпват структурни промени.

Първата област, хипокампусът, се счита за мозъчен център на паметта, а втората, префронталната кора, която организира информацията по важност, за да я запомним по-добре. Естрогенът също така повишава нивата на ацетилхолин, невротрансмитер, който ни помага да формираме нови спомени.

3. Вашият менструален цикъл започва да се губи.

С течение на времето овулацията спира и в същото време менструалният цикъл спира. Всеки месец след началото на перименопаузата те могат да произвеждат напълно различни количества естроген. Това означава, че вашите цикли могат да се приближават един към друг (да речем, на всеки 25 или 26 дни вместо на 28) или да се отдалечават един от друг. Този и следващите цикли могат да бъдат много трудни и тогава цикълът може да изчезне съвсем за месеци.

Опасности, които ни дебнат покрай басейна

Посещението на плувния басейн е приятен и разхлаждащ начин да прекарате уикенда през горещото лято. Често емоцията около него ви завлад...

4. Не можете да контролирате напълно пикочния си мехур.

Бременността може да повлияе на работата на пикочния мехур, поради което жените често изпитват инконтиненция. На 40 може да продължите да се притеснявате от този проблем. Това се дължи на намаляване на нивата на естроген. Мускулите в пикочния мехур и мускулите, които поддържат уретрата, отслабват, което води до изпускане.

5. Инфекциите на пикочните пътища са по-чести

Многобройни промени в долната част на корема (вагиналната сухота е една от основните) поради, както се досещате, намаляване на нивата на естроген. Какво може да ви изненада „Поради промените в нивата на естроген, инфекциите на пикочните пътища стават все по-често срещан проблем при жените в постменопауза“.

Какво можеш да направиш

Учени: Има закономерност при появата на коронавирусни инфекции

Група руски и американски учени изследваха закономерността при появата на нови коронавирусни инфекции, предавани от животни на хора. Ек...

Препоръчва се използването на естрогенни кремове, които доставят хормона в по-ниски дози от традиционната хормонална терапия. Така че хормонът се абсорбира в кръвта в малки количества, така че е малко вероятно да повлияе на тялото ви като цяло. Но ако все още се притеснявате, попитайте Вашия лекар за минималната доза хормон, която все пак ще помогне да се справите с проблема си. Локалното приложение на естроген помага за възстановяване на нормалната функция на уретралната тъкан, намалявайки риска от инфекции на пикочните пътища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com