Не е за вярване, но човек може да живее дори и без тези 6 органа

5909
Не е за вярване, но човек може да живее дори и без тези 6 органа
Снимка: iStock/Guliver

Понякога изпадаме в тежки ситуации, в които просто се налага да бъде отстранен някой орган от нашето тяло. Но има и такива, без които нашето пълноценно съществуване няма да е мит. Нека видим как повлиява на живота ни отстраняването на някои органи и без кои можем да живеем:

Можете да живеете без далак

Ако прекалявате със захарта, кръвта ви буквално може да спре

Прекомерната употреба на захар влияе негативно върху кръвоносната система и може да доведе до нарушаване на работата на вътрешните орга...

Далакът е важен за организма ни, тъй като произвежда лимфоцити, но въпреки това след отстраняването му животът е възможен. Все пак, хората без далак трябва да са много внимателни и предпазливи, защото са с отслабен имунитет и са податливи на различни патогенни бактерии. 

Можете да живеете без стомах

Резекцията не е фатална и можете да живеете без стомах, но трябва коренно да промените начина си на живот – строги диети, прием на витамини и някои хранителни вещества ще се наложи да приемате интравенозно, поне през първите дни след тежката операция.

Можете да живеете без малкия мозък 

Малкият мозък има за задача да координира всички движения, които тялото ни извършва, но много хора биха се зачудили как се живее без него?
Истината е, че отговорът на този въпрос затруднява дори и специалисти и лекари, но е факт. Мозъкът е способен да се приспособява и да функционира дори и само с това, с което разполага. За пример можем да дадем отстраняването на малкия мозък на 24-годишна китайка през 2015 г. 
Друг пример е за девойката, която изпитвала само леки трудности при ходене и при научаването на учебен материал, но пък като изключим това, е водила пълноценен начин на живот и дори е станала майка. Тя се появила в болницата с оплаквания от световъртеж и чак тогава лекарите установили липсата на малък мозък. 

Учени "очовечиха" свински органи

Американски генетици представиха първите "хуманизирани" прасета, чиято ДНК е напълно изчистена от ретровируси, опасни за човека, така ч...

Можете да живеете без панкреас и щитовидна жлеза

По принцип операциите, намесващи ендокринната система, са доста опасни и се осъществяват само в краен случай. Но отново е факт животът без тези важни органи. Да, с доста трудности и странични ефекти, както и с терапии, инжекции и медикаменти, за да си набавят нужните вещества и хормони. 

Можете да живеете без жлъчен мехур

Тези операции за отстраняване на жлъчния мехур са все по-често срещани сред населението. Без него може да се живее пълноценно, тъй като не е жизненоважен орган. 

Вече знаете, че каквото и да се случи, имате шанс да продължите да живеете. Разбира се, най-добре ще е тези проблеми да стоят далеч от вас и да сте здрави. Но да сме честни, случват се и такива злополуки, при които качеството на живот не се влошава прекалено много и съществуването ви ще продължи още десетки години, без появата на нови проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Кои билки помагат за ускоряване на метаболизма?

10 случая, когато е време да осъзнаете, че младостта си е тръгнала безвъзвратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com