Не хвърляйте обелката от банан! Ето за какво може да я използвате

5601
Не хвърляйте обелката от банан! Ето за какво може да я използвате
Снимка: teve Buissinne / Pixabay

Бананите са едни от най-популярните плодове. Те са вкусни, здравословни и са идеални за питателна закуска, десерт, допълнение към сладки ястия. Струва си да знаем, че банановата кора, която обикновено изхвърляме в кошчето, също има ценни свойства и може да бъде много полезна. Използването й като тор за растенията например е само една от възможностите.

Банановата кора е сред онези части на плода, които не трябва да отиват веднага в кошчето. Тя може да се използва например в градината. Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, тя се прилага и директно върху кожата за намаляване на различни заболявания и инфекций.

Банановата кора действа като тор за растенията

След като изядем банан, обикновено хвърляме кората в кошчето. Вместо това си струва да се възползваме от нея. Ако залеете банановата кора с вода и я оставите да престои няколко часа или дори няколко дни, получената смес може да бъде добър тор за растения. Калций, калий, фосфор, азот, магнезий и силициева киселина, съдържащи се в пресно приготвения тор, ще укрепят растенията и ще изплашат листните въшки.

Торът от бананова кора не трябва да е течен. Ако изсушим кората (на слънце или в тава на фурна с външната страна на кората отгоре), получаваме прахообразен тор. Торът може да се приготви и от пресни кори. Достатъчно е да ги заровим в земята на мястото, където засаждаме растението. Разлагащите се бананови кори ще подхранят разсада.

Бананова кора за рани и ухапвания

Колкото по-зрял е бананът, толкова повече хранителни вещества има в кората му. Също така съдържа ензими, които са бактерицидни и противогъбични.

1 кора от банан и ще забравите какво са мравки и листни въшки

Моля, обърнете внимание, че зелените екзотични плодове изобщо не привличат вниманието на мравки и други нежелани насекоми. Но преди да ...

Ето защо можем да използваме банановата кора като вид компрес, само не забравяйте, че кората трябва да е добре измита. Банановата кора ще помогне за премахване на треската, ако се приложи върху кожата, тя ще ускори заздравяването на рани и ще намали отока след ухапвания от насекоми. Поставете кората на банана от вътрешната страна на кожата и я разтрийте или залепете с лепенка.

Бананова кора за почистване

Банановата кора може да бъде полезна и за почистване и поддръжка на различни предмети. Подходяща е за полиране на метални повърхности, изделия от сребро, като прибори за хранене или бижута, и изделия от естествена кожа. Освен това освежава външния вид на листата на стайните растения, покрити с прах.

Бананова кора за надраскани CD или DVD дискове

Вместо да изхвърлите такъв надраскан диск, можете да опитате да го запазите. Разтрийте драскотината с бананова кора, след което отстранете излишната каша с кърпа с почистващ препарат за стъкло. Оставете диска да изсъхне. Не е сигурно дали методът е ефективен (защото зависи и от дълбочината на драскотините), но си струва да опитате. В крайна сметка не губим нищо от това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com