Непал иска международна помощ за измерване на височината на Еверест

6620
Непал иска международна помощ за измерване на височината на Еверест

Непал се е обърнал към международни експерти с молба да бъде определена височината на Еверест, тъй като правителството не разполага нито с научен, нито с финансов ресурс за тази цел, съобщи Франс прес.

Интерес към предложението вече са проявили италианска неправителствена организация и датски университет, твърди Би Би Си. Възможностите им обаче също са ограничени и помощта им явно ще е недостатъчна. Когато се говори за височината на Еверест, се посочват данните от изследване през 1954 г. Тогава индийски учени определиха, че най-високият връх на света се издига на 8848 метра. Към тези данни официално се придържа Непал. По-късните измервания обаче се различават от това през 1954 г.

Според изчисления на китайски специалисти Еверест е висок 8844 метра. В същото време екип от американски учени през 1999 г. с помощта на GPS-технологии определи, че Еверест се издига на 8850 метра. Именно към тези резултати се придържат от Националното географско дружество на САЩ.

Връх Еверест се намира в Хималаите на границата между Непал и Китай. Страните в продължение на години не могат да постигнат компромис по повод на височината на "шапката на света". Геолози от своя страна твърдят, че височината на хималайския пик все още нараства заради движението на тектонските плочи. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com