Нещата в дома ви, които най-често предизвикват алергия

2787
Нещата в дома ви, които най-често предизвикват алергия
Снимка: iStock/Guliver

Започва се с безобидно кихане, след това идва кашлица, затруднено дишане и астматичен пристъп. Понякога се появяват кожни лезии, които са сърбящи и болезнени. Ако тези симптоми се появят, докато сте у дома, може да сте алергични към нещо. По-долу сме изложили някои неща в дома, които могат да причинят алергия.

Завивки, възглавници

Ако развиете алергични симптоми: проблеми с дишането или кожни промени, първо проверете ... възглавниците, завивките и спалното бельо. Освен това е важен и пълнежа на възглавниците и юрганите – ако са от пух или пера, заменете ги с противоалергични със синтетични пълнители.

Домашни растения

Домашните саксийни цветя също не служат на страдащите от алергии. На първо място, цъфтящите (например зюмбюли, иглика, лилии) са прашни и миришат силно. Поленът и ароматите, които се носят в дома, могат да влошат здравословното състояние на алергичните хора (например причиняват алергичен конюнктивит, ринит, хрипове). Освен това в саксии, във влажна почва, може да се развие мухъл, който също вреди на болните. Когато избирате растения за стаите на алергични хора, вземете предвид растенията, които се поливат рядко и малко. Само не забравяйте да почиствате листата често.

Свежа боя

Алергичните реакции, за щастие доста редки, могат да бъдат предизвикани и от бои за боядисване на стени или мебели. В същото време трябва да се отбележи, че производителите елиминират токсичните агенти и алергенните компоненти от тези продукти (например терпентинът беше съставка на боите, имаше силно алергенно действие, но сега почти не се използва). Така или иначе, боите, могат да причинят контактен дерматит, ринит и астма. Обикновено след няколко седмици (понякога месеци) проветряване здравословните проблеми изчезват.

Пералня

Лекар: Ако имате хрема над 14 дни, вероятно говорим за алергия

Най-честото алергично заболяване е алергичният ринит (сенна хрема), с честота от 25% до 30% от населението, тоест почти всеки трети е з...

Мухълът може да се развие в уплътнението около барабана, в чекмеджето за перилен препарат, на вратата и в самия барабан в пералната машина. Почиствайте тези зони често и не затваряйте пералната машина (оставете вратата отворена). Това ще помогне да се отървете от мухъл.

Килими

Килимите с дълъг косъм в комбинация с косми на домашни любимци са най-алергичният елемент от обзавеждането на дома. В такъв килим има много прах, акари, косми... Всичко това има силен алергенен ефект. Ако сте алергични, избягвайте този тип килими. А ако не можете, почиствайте ги често и старателно.

Почистващи средства

Използваните от нас почистващи и миещи препарати съдържат вещества, които могат да раздразнят или да предизвикат чувствителност при чест контакт. Те съдържат повърхностно активни вещества, консерванти, оцветители и аромати. Това би могло да доведе до проблеми с дишането, кашлица и усещане за липса на въздух. Почистващите препарати за тоалетни, вани и мивки са най-сенсибилизиращи. При търкане от тях се отделят хлор и хлороводород, които дразнят дихателната система. Ако сте алергични, изберете меки почистващи препарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com