Никулден - интересни факти, поверия и обичаи

28943
Никулден - интересни факти, поверия и обичаи
Снимка: Телевизия Европа

На 6 декември православната църква чества деня на Свети Николай Мириклийски - Никулден. Това е един от най-важните православни празници, посветени на светеца, който се счита за покровител на моряците и пътешествениците, търговците и банкерите, както и за освободител на пленниците. На този ден поздравете всички, които носят името Николай, Никола, Николина, Никол.

Малко история

Свети Николай е роден в семейство на заможни родители. Майката заченала след молитви. И самото раждане на Свети Николай се приема за чудо.

Забелязвайки голямото му усърдие за аскетизъм, родителите му го дават на църквата, където той е под надзора на собствения си чичо - епископа. По време на посвещаването на свети Николай Чудотворец в свещеничество епископът видял съдбата на племенника си и му предсказал голямо бъдеще. Скоро след това чичо му заминава за Палестина и оставя Николай за свой заместник в Патара.

НАЙ-ХУБАВИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА НИКУЛДЕН

След завръщането на епископа от Палестина, Николай отишъл в Ликия, където трябвало да изпита глад и просия. Той нямал дори покрив над главата си, но въпреки това не пропускал нито една църковна служба. Скоро той отново е бил избран за епископ. Но дори и след получаването на висока длъжност, Свети Николай продължил да води изключително скромен начин на живот. Той се е хранил само по веднъж на ден - вечер.

Чудотворецът е лекувал не само телесни, но и душевни рани. Той умира на 6 декември 342 г. Погребан е в църквата на град Мира.

Поверия и обичаи

Смята се, че Свети Николай има власт над морските ветрове и течения - морските бури и урагани се подчиняват на волята му. Ето защо лодки и кораби не излизат в морето на този ден.

Денят се отбелязва с пищни тържества в чест на светеца. На трапезата задължително се слага рибното ястие. Шаранът е на най-голяма почит, защото се счита, че той е „слугата” на Свети Николай.

Има поверие, че светецът в бил застигнат от буря в открито море и дъното на лодката му се счупило от силна вълна. Тогава той извадил голям шаран от морето и с негова помощ запушил дупката в лодката.

Оттогава шаранът се счита за жертвена риба и по традиция присъства на трапезата на Никулден.

Честит Никулден!

Днес отбелязваме един от най-светлите празници. На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). С...

По принцип можете да сервирате и други риби, но е задължително да имат люспи.

Шаранът се готви в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди. Това ястие се нарича рибник. Обичаят повелява стопанката на дома да запази кръстосаната кост от главата на рибата, която се счита за лечебна при различни заболявания. В миналото тази кост се е пришивала към шапките на бебетата, за да ги предпази от зли очи.

Широко разпространено е вярването, че люспите от шарана привличат парите, ако се държат в портмонето.

При почистване на рибата трябва да внимавате люспите да не падат на пода. Ако това се случи, не стъпвайте върху тях - това е лоша поличба.

По традиция на масата се слага и празнична питка. В различните региони на България тя се нарича с различно име - „колак“ или „Никулски“.

Най-лесният начин за почистване на шаран

Почистването на шарана не е сред любимите задачи на домакините. Но е добре да знаете, че има трикове, които значително улесняват процед...

Според поверията масата трябва да не се вдига и да се остави през нощта, а костите на шарана да се изгорят, да се хвърлят в течаща вода или да се заровят в земята.

Прието е на 6 декември да се украси елхата.

В редица европейски страни има други обичаи, свързани с Никулден. Децата, които желаят да получат подаръци, слагат полирана обувка на вратата или под прозореца, а до нея поставят морков или малко сено, за да не мине магарето на Свети Никола.

Ако в къщата има камина, тогава най-големият чорап задължително се окачва близо до нея. Според традицията на празника Свети Никола децата получават сладки. Вечерта преди празника в някои страни децата слагат в обувката си бележка, в която пишат какво искат да получат. В Украйна децата търсят своите подаръци под възглавницата.

ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com