Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате за какво служи малкото джобче на дънките

23 декември 2021, 16:34 часа

Има много различни видове и модели дънки или джинси. Всеки от нас има поне по един чифт в гардероба си. Колкото и да са различни, те имат едно общо нещо, а именно едно доста странно „приспособление“, за чието предназначение ще обясним в тази статия.

Става въпрос за онова малко джобче, което го има в абсолютно всички модели дънки. Това джобче е толкова малко, че не побира нищо или поне нищо, което ползваме в ежедневието си.

И тук идва логичният въпрос – каква е неговата цел?

Всичко е започнало през далечната 1873 година от най-известната марка производител на дънкови дрехи - Levi's.

Преди 148 години Levi's поставя този джоб, за да може в него да се съхраняват… джобните часовници. Или поне това гласи най-популярната версия.

Според друга теория е бил необходим малък джоб на дънките, за да могат работниците (основно тази прослойка от обществото е носела дънки) да поставят пирони и други дребни части в него.

По-късно този елемент стана само отличителен белег на марката Levi's и въпреки факта, че дънките отдавна са престанали да бъдат дрехи само за работническото съсловие, те все още се произвеждат с въпросния малък джоб.

Идеята с малък джоб обаче започна да се възприема и от други компании, като само леко променят местоположението и размера на този елемент.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес