Опасно ли е зарядното устройство на телефона да седи постоянно включено в контакта ?

20326
Опасно ли е зарядното устройство на телефона да седи постоянно включено в контакта ?
Снимка: iStock

Всеки от нас използва мобилен телефон и зарядно, с което да го зарежда. Но колко от нас са се замисляли дали трябва да премахват зарядното от контакта, след като си заредят телефона ? Доста е удобно веднъж да включиш зарядното в контакта и после само да включваш телефона си към него, но дали този навик е достатъчно безопасен ?

Ето няколко мита, свързани със зарядното устройство:

Мит №1 – Консумацията на електроенергия е повишена

Този мит се отнася до твърдението, че постоянното използване на зарядното устройство увеличава разхода на електроенергия. Смята се, че дори когато устройството не е свързано, зарядното устройство продължава да консумира ток и това ще се отрази на сметките. Този мит обаче не е напълно верен. Дори ако зарядното устройство е свързано към мрежата за цяла година, разходите за електроенергия са толкова минимални, че почти не се отразяват на сметките. Зарядните устройства в пасивен режим, т.е когато не се използват, но са включени в контакта, консумират минимално количество енергия, което не води до значително увеличение на разходите.

Никога не правете това със зарядните си устройства

Мит №2 – Скъсява се експлоатационния живот на зарядното

Този мит се отнася до твърдението, че постоянното изключване и включване на зарядното устройство удължава неговия живот, но той също не е напълно верен. Зарядните устройства имат определен брой работни часове, преди да се повредят, но той е много по-голям от броя часове, за които реално използваме едно зарядно. Постоянното изключване и включване може да доведе до повреди в зарядното устройство заради преходни процеси и механични увреждания като счупени клеми и искри в контакта.

Мит № 3: Има вероятност от изгаряне

Зарядните устройства не са просто трансформатори, които намаляват напрежението от 220 V на 5 V. Те са интелигентни устройства, които предоставят защита срещу падане на напрежението, прегряване и късо съединение, като при висококачествените захранващи блокове е практически невъзможно да изгорят.

Падането на напрежението се случва рядко във високите сгради, но може да се наблюдава в къщи със стари електропроводи. Въпреки това, зарядните устройства имат вградени мерки за защита. Също така гръмотевичните бури могат да бъдат причина за изключване на зарядните устройства, за да се предотврати повреда от мълнии.

Топ трик за по-бързо зареждане на телефона

Има рискове, свързани с деца и домашни любимци. Децата могат да опитат да вкарат предмети в портата на зарядното устройство, което може да доведе до късо съединение, а пък животните могат да изгризат кабелите, което отново може да предизвика късо съединение или повреда на устройството.

Въпреки че няма какво сериозно да се случи, ако зарядното се намира постоянно в контакта, съветваме ви да го изключвате, когато не го използвате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com