Опитните домакини разкриха как гонят паяците от вкъщи

1576
Опитните домакини разкриха как гонят паяците от вкъщи
Снимка: iStock/ Guliver

Прогонването на паяците от дома е често срещана грижа за много хора, особено за тези, които страдат от арахнофобия или просто не искат тези осмокраки същества да бъдат неканени гости. За щастие има няколко ефективни и хуманни метода за предпазване от паяци.

Ето няколко съвета за това как да прогоните паяците от дома си.

Поддържайте дома си чист: Паяците са привлечени от безпорядъка, тъй като той осигурява места за укриване и източници на храна (други насекоми). Редовно разчиствайте дома си, почиствайте с прахосмукачка и бършете прах, за да премахнете потенциалните местообитания на паяците и тяхната плячка.

Уплътнявайте входните точки: Паяците могат да се промъкнат в дома ви през малки пукнатини и пролуки. Проверете вратите, прозорците и стените за отвори и ги уплътнете с помощта на уплътнители или уплътнителни ленти.

Използвайте естествени репеленти: Някои миризми отблъскват паяците. Етерични масла като мента, евкалипт или лавандула могат да се разредят с вода и да се напръскат на местата, където има вероятност да влязат паяци. Паяците са склонни да избягват тези аромати.

Да отглеждаш тарантула като домашен любимец - предимства и недостатъци

Спрей с оцет и вода: Смес от равни части вода и бял оцет може да бъде ефективно средство за отблъскване на паяци, когато се напръска по первазите на прозорците, дъските и входните точки. Нанасяйте я периодично, за да поддържате ефективността ѝ.

Премахване на външните отпадъци: Паяците често си проправят път в помещенията, като се качват на растения или външни предмети. Проверете външните си вещи за паяци и техните яйчни торбички, преди да ги внесете вътре.

Намалете външното осветление: Паяците се привличат от източници на светлина през нощта, което може да ги привлече към дома ви. Използвайте минимално външно осветление или помислете за преминаване към жълти или оранжеви крушки, които са по-малко привлекателни за насекомите и паяците.

Използвайте капани за паяци: Поставете лепкави капани за паяци на места, където често се срещат паяци. Тези капани са ефективен начин за улавяне и отстраняване на паяци, без да им се вреди.

Съхранявайте храната затворена: Паяците се хранят с други насекоми, така че предотвратяването на влизането на насекоми в дома ви също може да намали присъствието на паяци. Съхранявайте храната в херметически затворени съдове и поддържайте добра хигиена, за да предотвратите привличането на други вредители.

Ето защо никога не трябва да убивате паяците у дома

Редовно почиствайте и почиствайте от прах таваните и ъглите: Паяците често изграждат мрежи на високи, необезпокоявани места. Редовното почистване и забърсване на прах може да разруши техните мрежи и да направи дома ви по-малко привлекателен.

Професионален контрол на вредителите: Ако заразяването с паяци е силно или продължително, помислете дали да не потърсите помощ от професионална служба за борба с вредителите. Те могат да идентифицират вида на паяците и да приложат подходящи мерки за премахването им.

Не забравяйте, че повечето паяци са безвредни и дори полезни за контролиране на популациите на други вредители. Ако решите да премахнете паяците от дома си, важно е да го направите хуманно, без да причинявате вреда. Като следвате тези съвети, можете да създадете среда, която е по-малко привлекателна за паяците, и да се радвате на дом без паяци, без да прибягвате до вредни химикали или методи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com