Освен Хасково: Кой е най-големият град в Хасковска област?

15968
Освен Хасково: Кой е най-големият град в Хасковска област?
Снимка: Община Димитровград

С по-голям брой жители от област Хасково според данни на НСИ са само 8 области в страната, което прави тази област една от най-населените у нас. Населението към 2023 година е 207 439 души, по-голямата част от които, както в останалите области в България, живеят в градовете, които са 10 в областта – 149 759 души, а 57 680 населяват намиращите се в областта 251 села. 

Общините в област Хасково са 11, като очаквано най-многолюдна е Община Хасково, следвана от Община Димитровград, Харманли, Свиленград, подредени спрямо броя на населението им. Това са трите общини извън Община Хасково, чието население е над 20 000 души.

Останалите общини в областта са под 10 000 души, като най-малка от тях е Община Маджарово с 1 515 жители, като повечето от тях – 1 040 души – живеят в селата – нещо, което се наблюдава изключително рядко у нас, тъй като обикновено градовете са много по-населени от селата в общините в България. Вероятно това се дължи на големия брой села в общината – 17 и на факта, че в Община Маджарово има само едно малко градче – общинският център Маджарово, чието население е по-малобройно от това на редица родни села – под 600 души.

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

Макар да е най-многолюдна, Община Димитровград отстъпва място по големина спрямо площта си на много други хасковски общини – Ивайловград, Свиленград, Тополовград, Харманли и Хасково и застава по средата на класацията спрямо площта си.

Дали Община Димитровград отстъпва и по брой на жителите на своя общински център на друга община, ако изключим  община Хасково?

Най-големият град в Хасковска област

Макар да стои в центъра на класацията за големина спрямо площта си, Община Димитровград е най-многолюдната в област Хасково и в нея се намира най-големият град в Хасковска област по броя на жителите си, ако изключим областния център Хасково. Град Димитровград е общински център на Община Димитровград и вторият по брой на население град в област Хасково. Разположен едва на 15 км. от областния град, той е важен транспортен и търговски център.

Димитровград води началото си от 3 села, съществували някога на мястото на днешния град – Раковски, Мариино и Черноконево. Любопитна е историята на появата на града, която е свързана с Г. Димитров, комунистическия режим и влиянието на Русия у нас. Димитровград е изграден за изключително кратко време от доброволния труд на над 50 000 души цялата страна от младежко бригадирско движение по модела на съветския Комсомолск на Амур. Димитровград е обявен за град през есента на 1947 година, когато е завършено изграждането му.  Кръстен е от самия  Георги Димитров – на негово име – Димитровград – от Димитров.

Любопитен факт е и че населението на града днес е приблизително същото като брой, каквото е било малко след създаването на града, като през годините се наблюдава постепенното му нарастване и достигане до над 50 000 души, последвано от бавен, но непрекъснат спад.

Градът има исторически паметници, сгради, музеи, обекти и природни дадености, с които да се гордее и които заслужават вниманието ни. В него се намират астрономическа обсерватория и планетаруим, който е първият у нас, исторически музей, който е част от част от Стоте национални туристически обекта на България, дом-музей на Пеньо Пенев, който също попада в списъка на Стоте национални туристически обекта в страната, художествени галерии, природни богатства.

В коя държава се намира най-големия град в света

Близо до града любителите на природата, СПА туризма и лечението чрез климат и вода могат да се насладят на защитени местности и минерални извори, чиито води се славят с доказаните си лечебни свойства. Любителите на мистериите ще оценят намиращото се на минути от града Светилище на нимфите и Афродита – отлично запазен езически храм, построен през 3 век пр.Хр. от римски пълководец в чест на Афродита – богинята на любовта. Ако посетите града, не пропускайте да се насладите и на кухнята му, която е повлияна от кухните от цялата страна, имайки предвид,че хиляди строители от цяла България са създали и написали историята на този град.

Демографски характеристики на областта

Област Хасково следва черната статистика в страната за системно нарастваща смъртност, намаляваща раждаемост и увеличаващ се отрицателен естествен прираст на населението през последните над 20 години. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com