Пампорово се впуска в ново предизвикателство – лечебен туризъм

10206
Пампорово се впуска в ново предизвикателство – лечебен туризъм
Снимка: Анита Чолакова

Лечебен туризъм, нови Оutdoor-програми, кандидатура за Bulgaria's Best Ski Resort`2021, създаване на нова хранителна добавка „Тера Окси“ – това е началото на една нова ера в развитието на курорта Пампорово не само като зимна, а целогодишна дестинация.  

Днес бе дадено началото на новата лятна концепция, на проектите за климатолечение, горска терапия, йонизация на въздуха, фитонициди, нова апаратура за Medical SPA center Perelik. А за ски курорт №1 на България Пампорово кандидатства за първи път.

„Тези програми се разработват от доста време насам и в тях са включени доста професионалисти. Ние се опитваме да се интегрираме и да станем пълноценна част от това ново бъдеще. Няма да ни бъде никак лесно“, заяви на брифинг изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.

„От това лято започваме да маркетираме и рекламираме Пампорово не само като спортна дестинация, а и като дестинация за здравен туризъм. Пампорово води началото си от почивка и здравен туризъм. То разполага с невероятни климатични дадености, допълнително обогатени с отрицателна йонизация и наситеност на фитонциди във въздуха“,  изтъкна д-р Татяна Ангелова - специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

Тя разказа, че през 1933-та година се създава първата вила за почивка в Пампорово. Постепенно курортът се разраства и по чисто емпиричен път българинът установява, че пребивавайки в този курорт, се чувства добре и възстановява здравето си.

„Факт е, че немците са възстановявали здравето на техните войници в този регион, докато след 44-та година се построява белодробната болница в Чепеларе. През 77-ма година Министерството на здравеопазването присъединява Пампорово към планинските климатични курорти и започват научни изследвания за климатичния фактор и отрицателната йонизация. Учени установяват, че този курорт има висока отрицателна йонизация – над 1200 йони на кубичен сантиметър. За сравнение, в обичайна среда на големия град йонизацията е 40-50 йона на куб.см. В парковете на големите градове тя стига до 400-600. Там, където има водостоци и водопади, достига до 10 000 йони на куб.см.“, допълни д-р Ангелова. 

 

(Д-р Татяна Ангелова)

Фитонцидите са другият важен фактор.

„Имало е умни българи в миналото, осъзнали, че Родопите е планина с особени дадености и тя трябва  да бъде съхранена. Решават, че всички нейни голи баири трябва да бъдат залесени, като започнат с различни иглолистни растения. Точно те и богатият билков фонд са причината за обогатен въздух с фитонциди. Те са наречени още „природните антибиотици“ - вещества, отделящи се от растения, дървета и храсти, които стерилизират реално въздуха, унищожават много бактерии, вируси и гъбички в него“, каза медикът.

Тя уточни, че в един декар бял бор се отделят 1 кг фитонциди за 24 часа, от 1 дка хвойна  - три пъти повече, като количеството и качеството при различните дървета са различни.

Фитонцидите на белия бор унищожавали туберкулозните бактерии. Затова белодробни болници са се изграждат в борови гори. Фитонцидите на елата имали потискащ ефект върху бактериите на коклюша, на коремния тиф.  

Двата фактора - фитонциди и отрицателна йонизация, взаимно се допълват и повишават лечебната ефективност на въздуха. На този фон се прибавя и климатът - със сленцегреенето, ниската влажност, ниските мъгли, които над инверсионната линия са почти липсващи в Пампорово. Всичко това благоприятства за възстановяване здравето на човек. 

Това нещо е забелязано от Международното дружество за природа и горска терапия. Доктор Цин Ли - вицепрезидент на тази организация и президент на Кралската асоциация, лекар имунолог от университетската болница в Токио, създава световна карта на местата за здраве и лечение. Едно от тези места е Родопа планина - единствено от България, е посочено за лечебен туризъм. То е едно от общо 12-те в Европа.

Няколко програми започват да се реализират в Пампорово от това лято: "Здраве за здравите", "Здраве за често преболедуващите от простудни заболявания", "Здраве за хронично болните", "Възстановяване при пациенти, преболедували Ковид-19".

От началото на юли в Перелик е открит медицински център с програми за възстановяване на здравето. Включена е и програма за възстановяване от ковид-19.

Пампорово прие голямо международно състезание през уикенда

От 17 до 20 юни в Пампорово се проведе седмото поредно издание на традиционния Пампорово Байк Фест, които и тази година е най-голямото ...

„То е коварно заболяване, трудно е за възстановяване, защото се появява постковид синдром, със засягане на изключително много органи и системи. Тези, които са с по-тежки последствия, са за специализирани болници за възстановяване и рехабилитация. Медицинският център в Пампорово е подходящ за хора с по-леки последствия от коронавируса“, отбеляза д-р Ангелова.  

В него ще се прилага Гуна-електро-фореза – метод на италианска фирма с доставяне на колаген за ставите, сухожилията, за намаляване остаряването на опорно-двигателния апарат.   

Другата нова методика е Дълбоката осцилация – намаляване на оттоците в организма, стимулиране на лимфотока. Чрез него се намалява оттокът на травмата и позволява по-бързото възстановяване на човек, пострадал от травма или който си има хронични болежки.

И още нещо ново. Пампорово е инициатор за създаването на хранителната добавка „Тера Окси" -  съвместна разработка между техния холдинг „СиЕсАйЕф“ и "Елфи Тех“. Към момента имало доказано лечебно действие не само върху коронавируса, а и върху други заболявания.

„Това е 100% натурален продукт, съдържащ активиран кислороден метаболит, въздействащ на възпалението и оксидативния стрес при вирусни инфекции чрез педобряване на кислородния метаболизъм и стимулиране на ензимната и имунната система. Други негови действия са разрушаване на гъбичките, бактериите и вирусите в човешкия организъм, повишаване преноса на кислород, ограничава интензивността на липидната перокситация, регулира и укрепва имунитета, повишава количеството на антиоксидантните ензими, оказва положителен ефект върху работата на сърдечния мускул, намалява дихателната честота и регулира кръвообращението“, посочи Беляков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...