Парламентът на Нова Зеландия разреши на депутатите да идват без вратовръзки

1394
Парламентът на Нова Зеландия разреши на депутатите да идват без вратовръзки
Снимка: Getty Images/Guliver

Парламентът на Нова Зеландия отмени дрес кода за депутати от мъжки пол - задължителната поява на заседания с вратовръзка. Това съобщи новозеландското издание "New Zeland Herald".

Откривайки парламентарната сесия в Нова Зеландия днес, председателят Тревър Малард обяви края на многогодишното правило, което изисква от мъжете депутати да носят вратовръзка, преди да говорят. Той отбеляза, че мнозинството от членовете на комисията по регламента са одобрили тази промяна в облекло на депутати от мъжки пол.

Централна банка на Нова Зеландия стана жертва на кибератака

Централната банка на Нова Зеландия заяви днес, че е реагирала спешно на "злонамерено" влизане в една от нейните системи за данни. Rese...

"Като председател на парламента се ръководя от становището на съответната комисия и следователно вартовръзките вече няма да се считат за необходима част от деловия костюм," каза Малард.

Решението идва след скандала, който се случи на 9 февруари. Представителят на Маорската партия Равири Уайтити, говорейки пред депутатите, вместо задължителната вратовръзка, беше облечен с традиционен маорски амулет хей-тики - нефритна плоча върху кожен шнур. Председателят помоли Уайтити да напусне конферентната зала. Депутатът се съобрази, обаче стартира широка кампания в защита на правото си да носи амулета. В реч по местната телевизия той го описа като „принуда да се заставя коренното население на Нова Зеландия да носи това, което всъщност е колониална примка“.

Позицията на маорите неочаквано получи широка подкрепа от други парламентаристи, които обърнаха внимание на факта, че депутатите имат право да идват на срещи с папионки, шапки, цилиндри и национални костюми.

Еднокамерният парламент на Нова Зеландия, Камарата на представителите, е най-висшият законодателен орган в страната и се избира за тригодишен мандат с всеобщо тайно гласуване. Включва 120 депутати и генерал-губернатор. След общите избори, проведени в Нова Зеландия през октомври 2020 г., 64 парламентарни мандата бяха получени от представителите на Лейбъристката партия на страната, която формира правителството. Маорската партия получи две места в новия парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com