Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

3346
Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша
Снимка: Pexels

Размерът на чашата ни за вино може да повлияе на консумацията на алкохол. Това е заключението на британски изследователи, които провеждат четириседмичен експеримент в около 20 кръчми в Англия. Изследването им показа, че когато най-големите чаши - тези с вместимост над 125 мл. - са били заменени с по-малки, се е консумирало по-малко вино.

Още: Колко дълго може да се запази виното след като е отворено

Месец януари отдавна свърши, както и обещанията от типа „От следващата година ще спра алкохола.“ и други подобни предизвикателства, които са добър начин да започнете да преосмисляте консумацията на алкохол. Направените експерименти, които вече са нещо обичайно в много страни по света, независимо от избрания вариант, имат за цел не само да повишат осведомеността за количеството, което обикновено се консумира, но и да помогнат за намаляване на консумацията на алкохол в дългосрочен план. Екип от изследователи също е проучил темата със същата цел, но с далеч по-изненадващ експеримент.

Експериментът с чашата

По-конкретно, изследователите са се фокусирали върху размера на чашите алкохолни напитки, сервирани в лицензирани заведения. Те проведоха изследването си в 21 лицензирани заведения, предимно кръчми, в които се предлага вино на чаша в количества, надвишаващи 125 мл. (по-точно 175 мл. или 250 мл.). Проучването е проведено в четириседмични периоди: първи период без интервенция, втори - най-големите чаши за вино са били изтеглени от продажба, и трети период без интервенция.

Намаленото потребление

Изследването показва, че премахването на най-голямата чаша за вино от менюто значително намалява консумацията на клиентите. По-конкретно това е довело до средно намаление с почти 8 % на количеството вино, продавано ежедневно в съответните заведения. Интересното е, че изследователите посочват, че продажбите на бира и сайдер не са се увеличили паралелно, което предполага, че клиентите не са се насочили към тези два други вида напитки, за да "компенсират" намаленото количество вино.

В изявлението си един от авторите, д-р Елени Манцари казва: "Изглежда, че когато най-голямата чаша за вино не е била достъпна, хората са се насочили към по-малките варианти, но не са изпили еквивалентното количество вино. Хората са склонни да консумират определен брой "единици" - в този случай чаши - независимо от размера на чашата. Така че някой може да реши в началото, че ще се ограничи до няколко чаши вино, и с по-малко алкохол във всяка чаша да изпие по-малко като цяло."

"Значителен принос за здравето на населението"

Ограничаването на чашите с вино, продавани в барове и кръчми в голям мащаб, обаче остава сложна мярка за изпълнение. Противно на мнението на изследователите, само четири заведения съобщават за оплаквания от клиенти, но учените посочват, че "една общонационална политика вероятно ще срещне съпротива от страна на алкохолната индустрия предвид потенциала ѝ да намали продажбите на целеви напитки". Друго ограничение е, че изследователите не са могли да оценят продажбите на други алкохолни напитки - освен вино, бира и сайдер - поради което е невъзможно да се определи дали клиентите са компенсирали този "недостиг" с други видове алкохол.

Още: Британски учени идентифицираха най-пиянските професии

Професор Дейм Тереза Марто, главен автор на проучването, добави: "Не бива да забравяме, че нито едно ниво на консумация на алкохол не се счита за безопасно за здравето, като дори малката консумация допринася за развитието на много видове рак. Въпреки че намалението на количеството вино, продавано във всяко заведение, е сравнително малко, дори и малкото намаление може да има значителен принос за здравето на населението."

По данни на Световната здравна организация (СЗО) "вредната употреба на алкохол" е причина за 3 милиона смъртни случая в света всяка година, или 5,3% от всички смъртни случаи. От 10-те страни с най-висока консумация на алкохол в света, не по-малко от осем са в Европейския съюз. Това подтикна към действия под формата на проекти иницииран от СЗО с подкрепата на Европейската комисия, чиято цел е да се повиши осведомеността за рисковете от рак, свързани с консумацията на алкохол, и да се приложат стратегии за ограничаване на тези рискове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com