Почина руският офицер, предотвратил ядрена война със САЩ

5489
Почина руският офицер, предотвратил ядрена война със САЩ
Снимка: Pixabay

На 77-годишна възраст почина Станислав Петров, съветски военен офицер, получил международно признание за предотвратяването на ядрена война със САЩ, предаде БГНЕС. Всъщност обаче за неговата смърт се съобщава сега, а той се е споминал преди няколко месеца - през май тази година. Неговата необикновена история е разказана в документалния филм "Човекът, който спаси света". Той получи няколко международни награди, беше удостоен с отличие на ООН и се срещна с холивудски суперзвезди като Робърт Де Ниро и Мат Деймън.

През септември 1983 година той е дежурен офицер в таен команден център на юг от Москва, когато се появява сигнал, че САЩ са изстреляли междуконтинентални балистични ракети. Той има само няколко минути да вземе решение. Усъмнил се във входящите данни, той отхвърля предупреждението като фалшива тревога. Ако Петров не беше сторил това и беше уведомил командирите си за предстоящата ядрена атака на САЩ, съветското ръководство най-вероятно е щяло да предприеме ответна атака. Вместо това 44-годишният лейтенант съобщава за неизправност в системата и последвалото след това проучване показва, че е прав.

Почина Джери Люис

В неделя на 91-годишна възраст почина американската легенда Джери Люис. Списание Variety цитира агента му, според който Луис е починал ...

Петров се прибрал у дома само няколко дни по-късно, но не е казал на семейството си за случилото се. "Той се прибра у дома, но не ни каза нищо", споделя синът му Дмитрий.

Няколко месеца по-късно офицерът получава награда за заслуга към Отечеството, но инцидентът в контролния център се пази в тайна в продължение на много години.

През 1984 година Петров напуска армията и се установява в град Фрязино на около 20 километра североизточно от Москва. Историята му излезе наяве след разпадането на СССР през 1991 г. и през годините той стана обект на многобройни медийни репортажи в Русия и в чужбина.

Скромен, самоуверен човек, Петров никога не се е мислил за герой.

Почина доц. Кристиан Таков

Във вторник е починал преподавателят по право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Кристиан Тако...

"Той винаги е бил изненадан, че хората го смятат за герой. Той просто върши добре работата си", посочва още синът му Дмитрий, като добавя, че баща му е получил няколкостотин писма от европейци, които му благодарят за предотвратяването на ядрена война.

"Човекът, който спести света" е документален филм, режисиран от датчанина Питър Антъни и разказан от американския актьор Кевин Костнър. Той излезе през 2014 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com