Предимства и недостатъци на дистанционната работа за служители и компании

2970
Предимства и недостатъци на дистанционната работа за служители и компании
Снимка: iStock

Поради пандемията от коронавирус голяма част от работещото население започна работа от вкъщи. Ако не сте част от основния персонал, който трябва да бъде физически разположен на работното ви място, може да сте прекарали по-голямата част от първата половина на 2020 г., до сега, работейки дистанционно, като поемате всички предимства и недостатъци на работата от разстояние.

Предимства и недостатъци на дистанционната работа

Още преди пандемията работата у дома се развиваше с бързи темпове у нас. В крайна сметка има по-малко ограничения. И дори ако успеем да победим вируса завинаги, много служители могат да предпочетат да продължат да работят от вкъщи.

Нека да разгледаме някои от големите предимства и недостатъци на работата от разстояние за служителите и компанията.

3 ползи на работата вкъщи, за която не сте подозирали

Няма да е погрешно да се каже, че повечето от нас са уморени да работят от дома си и това е последното нещо, което бихме искали да прав...

Предимства на работата от вкъщи за служителите

Без ежедневен транспорт

Работейки от вкъщи, не е необходимо да използвате транспорт, за да стигнете до работа. Всичко, което служителите трябва да направят е да включат лаптопа си, за да започнат работа. Точно както когато работният ви ден свърши, просто трябва да изключите компютъра си.

Подобрява баланса между работа и личен живот

Работата от вкъщи може значително да подобри баланса ви между работа и личен живот. Ако не прекарвате част от деня си в пътуване до и от работа, ще имате много свободно време, което да отделите за по-здравословни практики.

Работите ли от вкъщи? Съвети, с помощта на които ще се справяте по-добре

Работата от вкъщи може да бъде добре дошла. Най-малкото – ще ви отърве от ежедневното пътуване до работното място. Въпреки това ...

Повече свобода на работното място

Работата от вкъщи може да направи служебните спорове и дребната политика на работното място нещо от миналото. Ако работите дистанционно, можете да правите работния си ден по свои собствени условия. Всички тези безкрайни дискусии за отопление, климатизация, дори и качество на кафето ще изчезнат за една нощ. По този начин работата от вкъщи може да подобри работните ви взаимоотношения.

Недостатъци на работата от вкъщи за служителите

Някои служители имат проблеми с прекъсването на връзката. Ако всичко, което е необходимо за да стигнете до работа е да отворите лаптопа си или да проверите телефона си, тогава е по-вероятно много служители да работят от дома, отколкото в офиса. Работата от разстояние от вкъщи може да подобри баланса между професионалния и личния живот, но също така може да намали продуктивността на работата.

Претоварване

Подводните камъни на дистанционната работа

Работата от вкъщи увеличава вероятността от грешки, според изследователи от университета Еразъм Ротердамски в Нидерландия. Те са описал...

За служителите, които работят по-усилено, прекомерната работа причинява стрес и тревожност за самите тях. Това се отразява неблагоприятно на тяхното благосъстояние. Работата от вкъщи изисква дисциплина и за да работи, служителят трябва да е наясно в кое време от деня да го прави, без да се подава на изкушения, като да си пусне музика или едновременно с работата си да гледа телевизия. 

Самотата

Самотата е едно от нещата, които засягат най-много хората работещи у дома. Някои служители не се чувстват комфортно да работят от разстояние, защото им липсват неформалните разговори в офиса и социалната атмосфера, която възниква в офиса.

В крайна сметка, всеки може сам да прецени за себе си, какъв вариант на работа предпочита. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим сами боя за яйца
Как да си направим сами боя за яйца

Когато става въпрос за боите, които използваме по Великден, някои от нас може да се притесняват от химикалите, които се използват в комерсиалните...