Преживяла Чернобил: Адът започна след 6 месеца

70979
Преживяла Чернобил: Адът започна след 6 месеца
Снимка: Getty Images / Guliver

Украинката Янина Скарлет била само на 3 години, когато се е случила катастрофата в Чернобил. Родният ѝ град е на малко по-малко от 300 километра от Чернобил, така че жителите са понесли големи последствия.

"Не помня добре самото събитие, но знам, че всички около мен бяха объркани след експлозията. Когато най-накрая научихме какво се е случило, объркването се превърна в голяма загриженост. След 2 седмици научихме какво се е случило", разкрива тя.

Вижте как изглежда днес призрачният град Припят (СНИМКИ)

Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света, Чернобил, все повече се превръща в популярна туристическа дестинация. Минал...

„Чак когато други държави откриха, че нещо не е наред, правителството ни информира за ситуацията и ни препоръча лечение с йод, за да се намали вероятността от потенциални здравни усложнения, дължащи се на радиация. Дотогава през цялото време бяхме изложени на радиацията. Ядохме плодове и пиехме вода. Шест месеца по-късно хората започнаха да се разболяват, а аз бях сред тях”, описва тя.

Тя страда от последствията от радиацията и днес. Имунната ѝ система е толкова увредена, че при най-малката настинка трябва да отиде в болницата. Освен това има припадъци, мигрена и кървене от носа.

Нейното семейство след инцидента успява да получи убежище в Америка, така че Янина е израснала в Ню Йорк, но, както казва тя, и там не е било лесно. Връстниците ѝ се присмивали и казвали, че е радиоактивна, а на 16-годишна възраст, когато гледала X-Men, животът ѝ се променил.

„Като че ли виждах себе си, исках да се присъединя към тях. Това беше първият път, когато осъзнах, че не съм жертва, а боец. Аз помагам на хората да се справят със своите травми ”, намери тя.

Защо в България се мълчеше за Чернобил?

Аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала в Украйна се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика. Тя став...

Той признава, че все още ѝ е трудно да говори за това. Когато видяла, че излиза сериал за Чернобил, също ѝ повлияло зле.

"Беше трудно и болезнено да се гледа. Когато видях как някои хора не осъзнават сериозността на ситуацията, дори когато виждаха как хората умират от радиация, това ми напомни ужасите, през които минаваха много от нашите хора", казва тя.

източник: fakti.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com