Признаците, че злоупотребяват с добротата ви

1711
Признаците, че злоупотребяват с добротата ви
Снимка: iStock/Guliver

Опитайте се никога да не забравяте основните признаци на токсични хора, за да може щом се появят в обкръжението ви винаги да можете предварително да разберете, че трябва да страните от тях. Ако наблюдавате един от признаците, описани по-долу, вероятно вече сте попаднали на такъв тип хора, злоупотребяващи с добротата ви.

Вие сте емоционално и енергийно изтощени

Изтощени сте не от работа, не от лични дела, а от делата на другите. Токсичните личности могат да поискат някои прости услуги, но все пак след тях имате усещането сякаш буца е заседнала в гърлото ви. Енергийното изчерпване идва не само защото правим нещо по чужда инициатива. Понякога такова състояние идва дори когато просто ни молят, оказвайки натиск върху съчувствието и съвестта ни. Изчерпването се случва поради простата причина, че не сме се научили да казваме - не.

Няма да повярвате, но тази билка ни дава енергия колкото чаша КАФЕ

Търсите одобрението на другите

Много често помагаме на околните, а пренебрегваме себе си, защото наистина искаме да чуем похвали по свой адрес. Ако сте готови на всичко, за да получите комплименти, това е признак, че могат да се възползват от добротата ви. Това става често, ако отсрещния по някаква причина не отвръща на вашата доброта. Това ви кара да правите все повече и да се раздавате за него, а той никога не ви отвръща с нищо в замяна.

Не разполагате с достатъчно време за вас самите

Токсичният тип хора и енергийните вампири ще продължат да черпят сила от вас по различни начини стига да можете да им я дадете. Поради това, човешките жертви често изобщо нямат достатъчно време за тях самите. Те не могат да си починат, нямат време да правят нищо. И в един момент с носталгия си спомнят периодите, в които са имали повече свободно време. Тогава започват да губят своята енергия и време не за това, което обичат да правят.

20 тайни за набавяне на енергия

Не можете да разберете как се случва така, че времето ви отива за неща, които са с важно значение за вашите близки и приятели, а не за вас. Например, когато шефът ви в службата ви помоли да продължите работа до по-късно и не можете да му откажете. Това в даден момент се превръща в навик. Ако откажете да помогнете, човекът може да се обиди. Същото е с помощта на братя, сестри, родители. Първо само искат, а след това го изискват от вас.

Чувствате, че не можете да откажете от страх или вина

Питат ви, сякаш нямате начин да им кажете не. Това става, когато човекът отсреща провокира чувство за вина у вас. Много е трудно, ако манипулаторът ви сплаши, казвайки, че последствията от отказа ви ще бъдат непоносимо кошмарни за вас. Всеки един от нас има свободното си право да избира. Човек, лишаващ другия от личния му избор, не заслужава да бъде наречен наш приятел. Когато сме лишени от избор, изгубваме своята свобода, самоуважение и енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com