Продуктите, които не трябва да консумирате при увреден черен дроб

36056
Продуктите, които не трябва да консумирате при увреден черен дроб
Снимка: iStock/Guliver

Черният дроб изпълнява редица важни функции в тялото. Дори хора, които не са свикнали да се тревожат за собственото си здраве, често казват, че черния дроб трябвма да се щади. И трябва да признаете, че са прави. 

Чернодробните клетки имат висок регенеративен капацитет, но те не са неразрушими. Какво да избягвате, ако черният ви дроб не е добре?

Черният дроб филтрира, съхранява и детоксикира. Той работи с пълен капацитет всеки ден, за да осигури правилното протичане на жизнените процеси. 

Чернодробните клетки са тези, които улавят, неутрализират и премахват токсините и химическите хранителни добавки от тялото. Но трябва да сте наясно, че черният дроб също има граници на своята издръжливост. Какво не му харесва?

Болкоуспокояващи: Избягвайте, когато черният ви дроб не е добре

Българският народ често злоупотребява с болкоуспокояващите. Небрежно посягат към тях за щяло и нещяло. Много от тях се предлагат без рецепта, което създава илюзията, че са безвредни. За съжаление, не само силните болкоуспокояващи, но и препарати на базата на парацетамол, ибупрофен, напроксен или кетопрофен, които обикновено се предлагат в магазини, павилиони и бензиностанции, са много токсични за черния дроб.

Трябва да запомните, че болкоуспокояващите не са бонбони, въпреки че често се поставят един до друг в магазините за намаление и супермаркетите. И че ако се комбинират с алкохол, отрицателният ефект се подсилва.

Избягвайте алкохола, когато черният ви дроб е увреден

Едва ли има човек, който да не знае за токсичните ефекти на алкохола върху състоянието на черния дроб. Струва си да се отбележи, че е вредно не само да се консумира прекомерно, но и да се пие редовно, дори в малки количества.

Токсичен е не само етанолът, но и захарта и нейните заместители, добавени към алкохола

При чернодробни заболявания не се препоръчва дори безалкохолната бира, която - противно на името си - не винаги е с нулеви проценти. Освен това малтозата често се използва за подслаждане на безалкохолни бири и това причинява хаос в чернодробните клетки. Тя има по-висок гликемичен индекс от популярната захароза и лесно се отлага в черния дроб.

Искате да изчистите токсините от черния дроб? Тази пролетна билка ще ви помогне

С помощта на една пролетна билка може да прочистите черния дроб от токсини. Безспорен факт е, че функционирането на целия организъм до...

Ограничете приема на захар

В името на здравето и фигурата трябва да ограничим консумацията на захар, особено когато има проблеми с черния дроб. Вредна е не само захарозата (захарта от захарница), но и популярните подсладители.

Както захарозата, така и нейните по-евтини алтернативи, като глюкозо-фруктозен сироп и изкуствените подсладители – особено когато се консумират в големи количества – нарушават метаболизма, включително функцията на черния дроб. Винаги е по-добре да посегнете към естествена плодова захар, т.е. фруктоза, но и тук е важна умереността.

Въпреки че фруктозата е захар, излишната фруктоза отива в черния дроб, където се превръща в мазнини. Това насърчава възпалението и увреждането на клетките в този орган. Ето защо при чернодробни заболявания е необходимо да се ограничи консумацията на плодове. Не трябва да се прекалява с банани, грозде, фурми, кайсии и всякакви сушени плодове.

Внимавайте с грейпфрутите

7 съвета за здрав черен дроб

Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло. Той има важна функция да го пречиства от токсини и различни медикаменти. Същ...

Грейпфрутите се радват на особено добра репутация както сред диетолозите, така и сред лекарите. Имат редица ползи, нискокалорични са, сочни и помагат за понижаване на нивата на кръвната захар. Въпреки това, ако се консумират в излишък, например в контекста на модерни диети за почистване или отслабване, те могат да увредят черния дроб.

Грейпфрутът съдържа фуранокумарини, които не само пречат на действието на много фармацевтични продукти, но и на естествената способност на черния дроб да ги отстранява от тялото.

Ограничете консумацията на животински мазнини

Черният дроб, както и тялото като цяло, страда сериозно от диетата с много пържени храни и големи количества животински мазнини. Важно е да намалите консумацията на тлъсти меса, да елиминирате сладкарските изделия и бързото хранене – това е истинска бомба от токсични трансмазнини.

С какво да ги заменим? Доброкачествени растителни мазнини, които са богати на омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за черния дроб. Студено пресованите масла като рапично, ленено и зехтин са идеални за вас. Струва си да преминете към консумация на към ядки, авокадо и да си спомните за рибата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com