Проверете коя е най-широката река в България?

31293
Проверете коя е най-широката река в България?
Снимка: iStock

Коя е най-широката река в България?

Реката води началото в покрайнините на град Долна баня в Южна България, в източната част на Рила планина и е с 2378 м надморска височина, след което преминава през широка равнина - Пловдивската котловина, пробива верига от хълмове край Пловдив, навлиза в Гръцко-турската територия, а в същото време преминава през плодородната част на долината. По-нататък реката тече към Одрин по източните разклонения на Родопите. Навлиза в Егейско море при Енез, образувайки блатиста делта.

Пресъхналите реки в България – богатството, което сме загубили

Пресъхването на реките и езерата е огромен проблем в наше време. Някои малки рекички изчезват буквално пред очите ни. Има много причини...

Познахте ли реката?

Между южния склон на Балкана и Родопите се намира долината на река Марица - с най-широк водосборен басейн (53 116 км², за България - 21 084 км²) и с отлив на реката най-голям (110 м³/s на излизане от страната).

След река Дунав река Марица е една от най-голямата в България като водосборен басейн. В реката се отводняват по-голямата част от южните склонове на средна и източна Стара планина с Подбалканските котловини, Тунджанската хълмиста и нископланинска област, повече от 80% от европейската територия на Турция и цялата крайна североизточна част на Гърция, североизточната част на Рила, почти цялата планина Родопи (с изключение на южните и югозападните части), Средна гора (без западните и северните склонове на Ихтиманска Средна гора).

След град Белово, река Марица тече в Горнотракийската низина. До град Пазарджик низината е широка около 10 – 15 км. Реката след града се разширява с десетки метри. В участъка от Септември до Пазарджик реката прави многобройни силно извити меандри и няколко ръкава с малки дължини.

Списък на реките в България, които всеки трябва да знае

Знаете ли колко реки има в България? България е богата на водни ресурси, има голям брой реки, които са разделени на района в зависимос...

Водното ниво на реката се подхранва предимно от дъждовете. През лятото тя става по-плитка. Средната консумация на вода е около 200 m³/s. По долното течение на Марица не са рядкост наводненията, свързани с обилни снеговалежи или валежи от горното течение. По-специално сериозните наводнения водят до наводненията на редица населени места в Гърция и Турция.

Долината на река Марица е част от железопътния маршрут София-Истанбул. Плодородните почви на долината позволяват отглеждането на плодове и зеленчуци, особено за износ. По притоците на Марица са изградени няколко големи водноелектрически централи и напоителни системи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...