Разберете кой енергиен клас електроуреди е най-икономичен

67493
Разберете кой енергиен клас електроуреди е най-икономичен
Снимка: Michal Jarmoluk / Pixabay

Уредите от клас А (зелен) консумират най-малко енергия — те са с най-голяма енергийна ефективност. Уредите от клас G (червен) консумират най-много енергия.

Правилата на ЕС относно енергийното етикетиране се прилагат и за някои „продукти, свързани с енергопотреблението": продукти или системи, оказващи въздействие върху потреблението на енергия по време на употреба.

Много потребители, когато купуват пералня, хладилник или други домакински уреди, виждат върху тях стикер с латинска буква и цветна маркировка - символи на класове на енергийна консумация. Това са много важни показатели, от които пряко зависи количеството електроенергия, консумирана от устройството. За да научите как да пестите електроенергия, трябва да разберете етикетирането и да закупите най-икономичното оборудване.

Безплатно приложение ви спестява пари при покупка на електроуреди

Етикетиране за енергийна ефективност

Същността на етикетирането за енергийна ефективност е, че въз основа на анализ и тестване на консумацията на енергия от група домакински уреди на всеки от тях се присвоява определен индекс за енергийна ефективност, който се записва в техническата документация. Освен това този индекс се прилага към продукта под формата на цветен етикет.

Посочването на данните за потреблението на електроенергия за повечето домакински електрически уреди в Европейския съюз е задължително от 1992 г. Моделът на етикетиране, възприет в страните от ЕС, е да информира потребителите за икономичността на продуктите, техните експлоатационни характеристики и разделянето на хомогенни домакински електрически уреди в 7 класа, вариращи от най-енергоемките (клас G) до най-ефективните (клас A).

Тези грешки съкращават живота на електроуредите ви

Заменяйки новата Директива № 2010/30/EC относно енергийното етикетиране от 18 юни 2010 г., обхватът на регламента е разширен, за да обхване промишлени и търговски уреди и оборудване. Новата директива обхваща продукти, които сами по себе си не консумират енергия, но могат да имат значителен пряк или косвен ефект върху енергоспестяването (например ограждащи конструкции на сгради). Въвеждат се и три нови класа на енергийна ефективност: А+, А++ и А+++. Ако продуктът има най-висок клас на енергийна ефективност (A+++), по-ниските класове (E - G) се изключват от етикета за този продукт.

Energy Guide е напълно различна система за оценка на разходите за електроенергия за уреди, използвани в САЩ, Канада и Мексико. Наличието на маркировка EG върху устройството означава, че е включено в 25% от най-икономичните от всички възможни опции. Въпреки че наличието на този знак изобщо не изключва европейския етикет с познати букви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com