Разберете защо детето не иска да учи

9709
Разберете защо детето не иска да учи
Снимка: iStock

Често родителите приемат липсата на интерес на децата към учене като мързел, неподчинение, дори неблагодарност. Но понякога под нежеланието за учене се крият по-дълбоки фактори, водещи към липса на мотивация.

Липсата на мотивация за учене може да има драматични последствия върху оценките. Но това не е единствената опасност. Учениците не са склонни да използват 100% от капацитета си и пропускат съществени знания по даден предмет. Ако това продължава дълго време, натрупват сериозни пропуски в знанията си, което в бъдеще ще им попречи да се занимават с това, което искат.    

Ето няколко възможно причини защо детето ви не иска да учи.

1. Учениците не виждат смисъл в ученето.

На детето ще му е трудно да учи, ако намира предмета за безсмислен и безполезен. За да мотивират детето, родителите често дават простото обяснение - ученето води до добри оценки, а добрите оценки са важни за успеха в живота. Докато за родителите това има смисъл, децата нямат същите очаквания за живота и може дори да не разбират важността на това да си успешен.

Затова по-добре е децата да осъзнаят практичното приложение на наученото. Например, обяснете им как математиката ще им помага при покупки, изготвяне на бюджет и спестяване на пари.
Давайте им нагледни примери. Включвайте ги в съставянето на семейния бюджет.

Как да научим дете да чете и учи букви под формата на игри?

2. Интересите им се превръщат в мания.

Ако децата харесват нещо, често то ги обсебва. А това оказва влияние върху останалите области на живота им. Няма причина да обезкуражавате детото да развива интересите и страстите си. Опитвайте се да го учите как да планира и управлява времето си и да приоритизира задачите.

3. Досадни методи на преподаване

Децата имат различни предпочитания за учене и различни нужди. Подходът на преподаване трябва да е съобразен с това. Често самите преподаватели са претоварени, стресирани, не винаги харесват работата си и това се отразява на отношението им към процеса на преподаване.

4. Определен предмет е истинско предизвикателство за тях.

Децата имат различни способности. Има предмети, които просто са им трудни. Не могат да запомнят лесно материала, не се справят с упражненията. Няколко повторни провала при изпитване може да доведе до трайно негативно отношение към даден предмет.

5. Определен предмет е твърде лесен.

Има ученици, които учат и напредват много по-бързо от съучениците си. Успехът може да е страхотна мотивация за кратко време, но може да доведе и до липса на такава, ако предметът не е никакво предизвикателство за децата.

Как да обясним на дете откъде идват бебетата: отговори на „неудобни въпроси“

6. Бърнаут

Днешните деца са много по-натоварени отколкото ние сме били преди десетилетия. Според проучвания децата от началното училище имат повече домашни отколкото е препоръчително. В по-горните класове натоварването е още по-голямо. Това може да доведе до стрес и бърнаут (прегаряне) на много млада възраст. Следете дали децата ви имат достатъчно време за релакс, игри навън. Пълноценният сън също е от съществено значение за оптималното им развитие.

7. Прекалено високи изисквания

Прието е да се смята, че високите очаквания мотивират децата. Това е вярно само до известна степен. Често ефектът е точно обратен. Може да доведат до депресия при децата и незадоволително академично представяне. Опитайте се да намерите баланс.

8. Проблеми в семейството

Често проблемите в училище нямат нищо общо със самото учене. Децата може да изгубят мотивация, ако имат проблеми вкъщи. Случаите на развод в семейството и семейни скандали водят до липса на желание за учене.

9. Некомфортна среда

Убедете се, че атмосферата, в която трябва да учат, е комфортна и приятна. Важно е да имат всички необходими условия - достатъчно светлина, удобно бюро. Дори основни потребности като топлина и храна оказват влияние.

10. Неспособност за учене

Някои деца просто имат проблеми в запомнянето, в интелектуалното и психическо развитие, което се отразява на цялостното им състояние, както и на способността им да учат. В такива случаи, най-добре се обърнете към професионалисти, които ще ви посъветва какви специфични методи трябва да прилагате за вашето дете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com