Самбата завладява Бразилия - карнавалът в Рио започна

58779
Самбата завладява Бразилия - карнавалът в Рио започна

Бразилският дебеланко Момо получи днес ключовете на Рио де Жанейро от ръцете на кмета Едуарду Паеш и по този начин символично пое властта в града за петте дни на карнавала, който така се смята за официално открит.

"В този момент предавам властта на великолепния крал Момо, за да може градът да се забавлява по време на неговото царуване. Нека има мир и радост", заяви градоначалникът, падайки смирено на колете пред 150-килограмовия "монарх", придружаван от "кралицата" и двете си принцеси.

"Горд съм да командвам този празник на петдневна лудост, празник, който е за всички. Обявявам Карнавала в Рио за открит", заяви в отговор на речта на кмета 33-годишният Момо, чието истинско име е Милтон Жуниор, банков служител в "цивилния" живот.

Размахвайки огромния символичен ключ на града, покрит с бели и златисти пайети, кралят се впусна грациозно и с лекота във френетична самба въпреки наднорменото си тегло. В танца му партнираха двете принцеси и кметът.

Сдобихме се с карнавална столица на Европа

Община Ямбол получи висока оценка за програмата по предстоящото домакинство на 33-я конгрес на Федерацията на европейските карнавални...

По традиция в петък вечер, преди същинския карнавал, се провежда шествие по улиците на Рио де Жанейро. Кралят се избира измежду най-дебелите жители на града, като условието е да тежи поне 100кг. В края на шествието кметът на града връчва на Краля на фестивала ключовете от Рио, предавайки му символично управлението, без властта му да може да се простира върху полицията.

Карнавалът в Рио де Жанейро е най-известният и най-посещаваният в цял свят. Всяка година той привлича между 500 хил. и 1 милион туристи, въпреки че подобни карнавали се провеждат във всички градове в Бразилия и според местните жители пищната фиеста в Рио е за пред чужденците, а истинското веселие е в по-малките градчета.

Първият фестивал в Рио де Жанейро се е провел през 1723 година, но познатият ни днес парад датира от 1830 година. Карнавалът е европейска традиция, която католиците колонизатори пренасят в Новия свят, а африканските роби с техните страстни ритми и движения превръщат в истинска фиеста.



Карнавалът в Рио винаги започва в събота, 40 дни преди Великден, и завършва във вторник, последният ден преди постите, като фиестата се вихри непрестанно четири дни и четири нощи. Тази година карнавалът ще се проведе от 20-ти до 24-ти февруари.

Рио е вече под егидата на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО обяви Рио де Жанейро за част от световното културно наследство, съобщава АП. Според ЮНЕСКО Рио е емблематичен град, в който пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com