Само с 2-3 хитринки и плочките в банята ще заблестят като нови

20885
Само с 2-3 хитринки и плочките в банята ще заблестят като нови
Снимка: Pexels

На никого не му е любимо да търка плочките в банята, защото е трудоемко и изморително. С течение на времето плочките потъмняват или пък стават прекалено светли, цветът им се изменя. Банята започва да изглежда като стара и неподдържана, а това не е приятно нито за домакина, нито за гостите, които влизат вътре. Но смяната на плочки е скъп и досаден процес, свързан с намирането на майстори и сериозни разходи.

На какво се дължи мръсотията по плочките в банята?

Как да изберем плочки за баня?

За плочките не е разработено задължително сертифициране, но за да се гарантира качеството, е по-добре да се купуват стоки, които отгова...

На първо място това е влагата, която е нормална във всяка една баня. Вследствие на нея, повърхността на плочката се кристализира и се променя, а на вас ви коства доста нерви и време да ги излъскате, за да заблестят отново така, както искате.

Ако видите петна по плочките, трябва да използвате абразивен сапун. Не ги търкайте с тел от стомана, защото ще ги нараните и издраскате. Ако след изплакване с топла вода и някакъв препарат с ниско количество на сулфат петната си стоят, разходете се до някой магазин и си купете перилен препарат от типа "Медикс" или "Мистър Мускул". Тези препарати ще почистят варовиковите съединения, а капките ще се оттичат без да правят петна, благодарение на препарата, с когото сте покрили плочките. По този начин вие нанасяте защитна повърхност, по която водата се стича успешно, без да оставя следи.

Ако не ви се дават пари за скъпи препарати, има един домашен начин за чистене на плочките. Обикновен лимонов сок ще свърши работа. Просто смесете сок от лимони с топла вода, като количеството е 50 на 50.

Лимонтузуто върши същата работа, но за него е нужно да се смесят 2 пакетчета с хладка вода. С получената смес напръскайте обилно плочките навсякъде и изчакайте до 25 минутки. След това намерете твърда четка или най-обикновена метла и разтъркайте намазаната стена, под или таван. Когато приключите, изплакнете всичко с голямо количество вода.

За какво да внимаваме при избора на теракот

Няма как да не сте станали повече от големи специалисти, докато избирате всяка една мебел, както и плочките, които избирате при обзавеж...

Ако ефектът все още не ви допада, може да повторите процедурата, но с веро. Към него е добре да добавите малко оцет, ч.ч. бикарбонат и ч.ч. сол. Натъркайте плочките с получената консистенция, почакайте десетина минутки, намерете кухненска гъба и свалете сместа от плочките. После изплакнете обилно с вода.

За чиста тоалетна чиния можете да ползвате горещ оцет, като необходимото количество е половин литър. Намажете тоалетната с него. След това пуснете водата от казанчето и тоалетната ви ще придобие страхотен блясък.

Ако искате да почистите плочките в банята след скорошен ремонт и по тях са залепнали строителни материали, трябва да си купите препарати, богати на киселини.

Можете да си направите разтвор от вода плюс белина, като напръскате с него обилно плочките. След това направете пауза, вземете твърда четка и ги натъркайте. После ги изплакнете с вода. Плочките ви ще станат чисто нови!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com