Щастливи ли сте в работата си?

26161
Щастливи ли сте в работата си?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Повече от една трета от времето в зрялата ни възраст сме заети с работата си. Това е мощен източник на добро настроение или разочарования, душевен подем или стрес, усещане за пълнота на живота или опустошение. При това работата не е само пари, тя е живот. Изборът на работа е да избереш самия себе си.

Парадоксът на работата е в това, че с нея може да бъдат свързани висши момента на удовлетворение, самореализация и гордост, но при това отделяме сума ти време и усилия, а често предпочитаме тя да е нещо друго. От тук идва, познатото на мнозина предвкусване на петък вече – усещането на свобода и лично време. Какво е необходимо за това да обикнем работата си?

1. Смисъл

Китайци си правят нос тип "Айфелова кула", за да намерят работа

Красотата е водещ фактор в наемането на нов персонал в Китай. Студентите масово прибягват до помощта на пластичната хирургия, за да си ...

Важно е това, с което се занимавате да бъде значимо за нас и да е свързано с ценностите ни. В идеалния вариант, работейки ние реализираме формулираната от нас лична мисия. Продължителното изпълнение на задачи, които според нас са лишени от смисъл е истинско предизвикателство. От смисъла произтича дълбочинната ни удовлетвореност от живота.

2. Силните страни

Всеки от нас има своите таланти или поне, добре развити, навици: умение да общува, способност да анализира, креативност, внимание към детайлите… Ако имате възможност да използвате тези свои умения в работата си ще чувствате, че реализирате потенциала си.

3. Положителни емоции

Във всяка работа радостта и удоволствието имат своето място. Ако трудът ни носи единствено стрес, тревога, чувство за безнадеждност и изсмуква силите ни – това е повод да се замислим, какво може да променим в ситуацията.

Починете си, работата през зимата е вредна

Вероятно не сте се замисляли колко важна роля играе естествена светлина на работното. Учени твърдят, че работата през зимата е вредна ...

4. Предизвикателство

За да ни увлича работата, задачите, които изпълняваме не трябва да са прекалено лесни. Добре е те да отразяват нивото ни на сложност, в противен случай ще ни бъде скучно. Задачата трябва да е извън зоната на комфорта ни, но не чак толкова далече, че да предизвика тревога и неувереност в силите ни.

5. Надежда

Как се виждаме след пет години? Какъв образ от бъдещето ни вдъхновява?  Според Чарлс Снайдер надеждата е вярата в това, че бъдещето ще е по-добро от настоящето. Разбирането ни за мястото и смисъла за това, което правим в момента, в общия контекст на живота ни е още един начин да обикнем работата си.

Още интересни статии, хороскопи, съвети за здраве, семейство и любов четете в сайта sroditeli.com

Работодателите в Европа търсят програмисти и медицински специалисти

Търсенето на работа от страна на българите в европейската мрежа за намиране на работа ЮРЕС не е по-различно от началото на предишни год...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com