Силна магнитна буря наближава Земята, тя ще бушува няколко дни

37125
Силна магнитна буря наближава Земята, тя ще бушува няколко дни
Снимка: iStock

На Земята отново се очакват мощни геомагнитни смущения, които могат да продължат 5 дни. Те ще започнат, според прогнозите, на 22 ноември и веднага с истинска магнитна буря.

Според прогнозите на специалистите от Лабораторията по слънчева астрономия на IKI и ISTP от 22 до 26 ноември трябва да има нов скок на магнитосферната активност, който ще доведе до поредица от магнитни бури. По предварителни данни на 22, 24 и 25 ноември се очакват магнитни бури, все още не много мощни, ниво G1 (слаби), но това е само прогноза. Както показва практиката, ситуацията при Слънцето, а след това и на нашата планета, може да се промени буквално за няколко часа. Така например се случи в началото на ноември, когато силата на случилата се буря беше изненада дори за астрономите, те я нарекоха „изключително голяма“. Между бурите на 23 и 26 ноември магнитосферата ще остане в нарушено състояние, което все още не обещава да се развие в буря.

Лабораторията IKI и ISTP вече предупреди, че слънчевата активност ще се увеличи през есента. А основната прогноза за есента и зимата беше следната: връщането на Слънцето във фазата на растеж с увеличаване на броя на изригванията и съответно на броя на магнитните бури. Съдейки по продължаващите вълнения, това се потвърждава.

Още: Изненада и учените: Силна магнитна буря обхвана Земята и скоро няма да свърши (ВИДЕО)

По време на магнитни бури много хора се оплакват от здравето си, включително скокове на кръвното налягане и пулса. Според кардиолога и психосоматолог Анна Кореневич, проблемите със сърцето и кръвоносните съдове до голяма степен зависят от психическото състояние.

"Сърцето е емоционален орган, който възприема основно всичко негативно. А хората, които са застрашени от магнитни бури, са хора с тревожна психика. Те много лесно приемат външния негативизъм, особено в състояние на физическа умора", обясни Анна Кореневич.

Специалистът ни разказа какво да правим, за да предпазим сърцето и кръвоносните съдове по време на магнитни бури. И то без лекарства.

  1. Почивайте повече. Колкото по-отпочинали сте, толкова по-висока е устойчивостта на тялото ви. И като цяло, опитайте се да поддържате режим на работа и почивка не само по време на магнитни бури.
  2. Ограничете потока от негативна информация.
  3. Не общувайте с негативни хора, не прикрепяйте допълнително негативизъм към себе си.
  4. Позволете си нещо приятно  – нещо, което много ви харесва и носи удоволствие.

Още: Кога се очакват магнитни бури през ноември 2023 г.?

Както каза по-рано Анастасия Юсупова, общопрактикуващ лекар и кардиолог в клиничната болница "Св. Лука", няма научни доказателства, че магнитните бури влияят пряко върху здравето и развитието на определени заболявания и състояния при хората. Много хора обаче наистина се чувстват зле в такива дни. Кардиологът също така съветва такива хора да не се преуморяват: колкото по-просто се отнасяме към влиянието на Слънцето върху Земята, което винаги е било там, толкова по-малко се преуморяваме, толкова по-малко сме приспособени към всякакви неблагоприятни симптоми и толкова по-лесно тези природни явления пас за нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Опасно ли е говоренето насън?

Тези зодии удрят джакпота в края на май: Очакват ги големи финансови печалби

Доматеният сок - предимства и недостатъци за здравето

8 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме

Знаете ли колко е дълга река Дунав

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Знаете ли колко е висока Айфеловата кула

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com