Силни лечебни билки, които се намират на една ръка разстояние

28670
Силни лечебни билки, които се намират на една ръка разстояние
Снимка: iStock/Guliver

Днес ще ви представим няколко силно лечебни билкиь които можете да намерите на една ръка разстояние + рецепти за използването им.

Бъз

Ашваганда: 8 ползи, които ще ни направят по-здрави (част 2)

ПРОЧЕТЕТЕ ПЪРВАТА ЧАСТ ТУК От борба с депресията до понижаване нивата на кръвната захар и енергиен тласък, тази древна билка е пълна ...

Бъзът е смятан за най-силната и универсална българска билка. Изключително богат е на полезни вещества и лекува всевъзможни болежки. С лечебна цел се използват всички части от билката бъз – корените, листата, плодовете и цветовете. Сиропът от бъз се използва като силен имуностимулант .

Маточина

Маточината или т. нар. лимонче е особено полезна билка за хора, изложени на непрекъснат стрес и напрежение. Защото листата с мек лимонов вкус действат успокояващо на нервната система и облекчават породени от напрежение смущения на стомаха и червата.
Съдържа етерично масло, в състава на което влизат ситрал, цитронелол, гераниол, линалол и др. Ясно изразеното седативно действие се дължи именно на цитрала. Освен това в дрогата се откриват тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, 5% дъбилни вещества и захарта стахиоза.

Коприва

Ашваганда: 8 ползи, които ще ни направят по-здрави (част 1)

От борба с депресията до понижаване нивата на кръвната захар и енергиен тласък, тази древна билка е пълна с множество хранителни вещест...

Както и брезата, копривата спомага за отделянето на урина. Тя обаче притежава и допълнителен ефект – съдейства за премахване на шлаките, което я прави идеална билка в борбата със затлъстяването. В състава на копривата се откриват редица ценни вещества, полезни за здравето на организма. Известно е, че в 100 г пресни листа от коприва се съдържат около 84 г вода, 2-3 г белтъчини, 3-4 г захари и около 5-6 г разтворими вещества, а също етерично масло, флавоноиди и дъбилни вещества.
Освен това копривата се използва в борбата с анемията, тъй като е силно богата на желязо.

Невен

Той е една от старите български билки. Знаем, че мехлем от невен със свинска мас се е ползвал при кожни заболявания, изгаряния. Отвара от невен се пие при стомашно чревни заболявания, гастрити, колити и т. н.
Ето как се приготвя крем от невен: ще са ви необходими свинска мас – около 400 г, най-добре домашна и една шепа цвят от невен (може и повече). Слагаме маста и билката в подходящ съд и разтапяме маста на водна баня.След като невенът промени цвета си, отдръпваме от котлона и прецеждаме. Получената смес затваряме в подходящи бурканчета. Необходимо е да се съхранява в хладилник. Може да мажете наранените места колкото пъти пожелаете - колкото повече нанасяте, толкова по-бързо ще мине раната ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com