Симптоми на деменция, които не трябва да пренебрегвате

61643
Симптоми на деменция, които не трябва да пренебрегвате
Снимка: iStock/Guliver

От 50-годишна възраст нататък не е необичайно да имате проблеми от време на време да намерите правилната дума или да запомните къде оставяте нещата.

Но постоянните затруднения с паметта, познанието и способността да се изпълняват ежедневни задачи може да са признаци, че нещо по-сериозно се случва с мозъка на любимия човек.

Яжте тези храни, ако искате да се предпазите от деменция

Деменцията всъщност не е болест, според клиниката Mayo. Това е общ термин за промени в мозъка, които причиняват загуба на функционалност, която пречи на ежедневието.

За какво да внимавате?

Ето някои от предупредителните признаци, идентифицирани от експерти по деменция и организации за психично здраве:

• Трудности с ежедневните задачи. Всеки прави грешки, но на хората с деменция може да им е все по -трудно да правят неща като да следят месечните сметки или да следват рецепта, докато готвят, казва Асоциацията на Алцхаймер.

Учени: До 2050 г. броят на страдащите от деменция може да се утрои

Неврофизиолози стигнаха до заключението, че до края на XXI век три пъти повече хора ще страдат от сенилна деменция, отколкото сега. Тов...

Също така може да им е трудно да се концентрират върху задачите, да им отнеме много повече време или да имат проблеми с довършването им.

Никога не яжте това, ако не искате да се разболеете от деменция

• Повторение. Задаването на въпрос, изслушването на отговора и след това повтаряне на същия въпрос 15 минути по -късно или разказването на една и съща история за скорошно събитие многократно са причина за безпокойство.

• Проблеми в комуникацията. Наблюдавайте дали любимия ви човек има проблеми с включването в разговори или следването на логичността им, спира внезапно в средата на мисълта или се мъчи да мисли за думи или името на предметите.

• Да се изгуби. Хората с деменция могат да имат затруднения със зрителните и пространствени способности. Това може да се прояви в проблеми като загуба по време на шофиране.

Наука: Коронавирусът води до затъпяване, а отказът от ваксинация – до какво?

"Тече голямо IQ изследване в Англия. Нарича се "The Great British Intelligence Test" и се организира от BBC2 Horizon. Съгласно данн...

• Личностни промени. Близък човек, който започва да се държи необичайно тревожно, объркано, страшно или подозрително. Лесно се разстройва или губи интерес към дейности и изглежда депресиран е причина за безпокойство.

• Объркване относно времето и мястото. Любимите хора, които забравят къде се намират или не могат да си спомнят как са попаднали там, трябва да предизвикат тревога. Друг тревожен знак е човек, който се дезориентира във времето - например, пита в петък дали е понеделник или вторник.

• Проблемно поведение. Ако изглежда, че членът на вашето семейство има все по-лоша преценка, когато борави с пари или пренебрегва поддържането и чистотата, обърнете внимание.

Някои хора, които имат загуба на памет или имат затруднения с вниманието, езика на вземане на решения или разсъжденията, могат да са в състояние, известно като леко когнитивно увреждане. Състоянието причинява забележим спад, но промените са по -малко тежки, отколкото при деменция и човек все още може да извършва нормални ежедневни дейности.

Хората с леко когнитивно увреждане са изложени на повишен риск от развитие на деменция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com