Слънцезащитен крем през зимата

1084
Слънцезащитен крем през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Малко са тези, които добре са запознати и знаят, че слънчевата радиация и ултравиолетовите лъчи нанасят увреждания на кожата както през лятото, така също и през зимата. Макар, че се наблюдава значително по-ниско количество светлина, радиацията УВ е понижена слабо. Не могат да я спрат дори зимните гъсти облаци - тя преминава през тях с цели 80% и това е факт!

Когато докосват кожата, тези ултравиолетови лъчи нанасят увреждания на наследствената информация на нейните клетки. Съществуват три вида лъчи UV, ако се вземе предвид дължината им: високоенергийни - това са тези, които озоновия слой на Земята ги абсорбира; ниско-енергийни – лъчите, които кожният пигмент ги абсорбира; средни по сила - тези увреждат нашето ДНК.

Колко време пази слънцезащитният крем?

Слънцезащитният продукт се поставя 20 минути преди да се излезе на слънце и действа в рамките на 2 часа. Това каза за Радио "Фокус" &nd...

Основно ДНК-то е съставено от 4 градивни частици, които се наричат бази-гуанин, цитозин, аденин и тимин. Те са свързани заедно чрез фосфати и захари, така че да формират известната двойка спирала, като всяка база от една нишка се свързва от бази от съседна нишка. Когато сме навън при дневна светлина, ние сме изложили кожата на UVB лъчи и в този случай в ДНК-то ни проникват високоенергийни частици на лъчението, а това кара една част от базите да се свързват със себеподобни от същата нишка, вместо с бази от съседната нишка. Така се получават изменения в ДНК-то /мутации/ и отклоняване от оригиналната информация, която е записана в молекулата.

В наше време са познати много механизми и начини за да се поправи едно ДНК, но тялото се нуждае от време, за да изпълни задачата. Когато една част от него бива подложена по-дълго и често на слънцето, мутациите могат да се натрупат и така се появяват тъмните петна, бръчките и бенките, загрубяване и състаряване на кожата. По-лошото е, когато те прераснат в меланома - това е рак на кожата.

Когато ви се наложи да направите по-продължителен престой на открито, за да избегнете посочените по-горе неприятности, задължително използвайте слънцезащитен крем върху кожата на ръцете и лицето, та дори и да сте облечени в зимен облачен ден. С особено голяма сила това важи за планинарите и планинските туристи. При увеличаване на надморската височина, вредното действие на UV-лъчението също се увеличава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com